2009. gada 21. aprīlis, 12:49

"LatRosTrans" cer, ka Lietuvas tiesas spriedums par dīzeļdegvielas zādzību radīs precedentu arī Latvijā

Jauns.lv

Rīga, 21.apr., LETA. Latvijas un Krievijas kopuzņēmums "LatRosTrans" cer, ka bargais Panevēžas apgabala tiesa spriedums lietā par dīzeļdegvielas zādzību radīs precedentu un arī turpmāk tiesas stingri attieksies pret zādzībām no cauruļvada arī Latvijā.

"LatRosTrans" ģenerāldirektors Sergejs Aleksandrovs aģentūru LETA informēja, ka šie noziegumi arī Latvijā parasti tiek izdarīti personu grupā, iesaistot sazarotu nozagto produktu pārdošanas tīklu un būtiski iedragājot Latvijas ekonomisko situāciju.

"Turklāt jāsaprot, ka katrs dīzeļdegvielas zādzības vai tikai tās mēģinājuma gadījums ir ne tikai krimināli sodāms noziegums un mūsu uzņēmuma īpašuma tīšs bojājums, bet vispirmām kārtām būtisks apdraudējums apkārtējai videi, kas sliktākajā gadījumā var izvērsties pat par ekoloģisku katastrofu," atzina Aleksandrovs.

Uzņēmējs piebilda, ka "LatRosTrans" apkārtējās vides sanācijai nesankcionēto pieslēgumu dēļ ik gadu tērē vairāk nekā miljonu latu.

Kā ziņots, Lietuvas Panevēžas apgabala tiesa piespriedusi nopietnus cietumsodus noziedzīgā grupējuma dalībniekiem, kuri 2002. un 2003.gadā Biržu, Roķišķu un Zarasu rajonos nelikumīgi pieslēgušies koncerna "Mažeiķu nafta" maģistrālajam naftas produktu vadam Polocka-Ilūkste-Ventspils un no "LatRosTrans" nozaguši vismaz 255 500 litrus dīzeļdegvielas, pagājušajā nedēļā vēstīja Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Kopumā spriedums pasludināts 17 personām, tai skaitā sešām bijušajām tiesībsargāšanas iestāžu amatpersonām, ar kuru ziņu degvielas zādzības varēja notikt. 15 personas ir Lietuvas pilsoņi un divi Latvijas pilsoņi, Bauskas rajona iedzīvotāji.

Grupējuma locekļi izmantojuši savu pazīšanos ar tiesībsargāšanas iestāžu darbiniekiem un par kukuļiem saņēmuši no viņiem informāciju par robežsargu un policistu dežūrām un plānotajām darbībām.

Grupējuma vadītājam Virgīlijam Tomam piespriesta brīvības atņemšana uz 13 gadiem, vēl vienam tās loceklim Broņum Vickum - uz septiņiem ar pusi gadiem, pārējie dīzeļdegvielas zagļi notiesāti ar cietumsodiem uz laiku no viena līdz sešiem gadiem. Notiesāti arī seši viņu līdzzinātāji tiesībsargāšanas iestādēs.

Kā LETA jau ziņoja, šopavasar naftas produktu zādzība no jauna nelikumīga pieslēguma maģistrālajam cauruļvadam Ilūkste-Ventspils izvērtās nopietnā ekoloģiskajā avārijā, kuras dēļ Roķišķu rajona Jodupes pašvaldībā, kas atrodas netālu no Aknīstes Latvijā, tika izsludināta ārkārtējā situācija. Dīzeļdegviela, kas iztecēja zemē no plīsuša plastmasas cauruļvada, aprīļa sākumā nonāca Mēmeles pietekā Vīžonā, tomēr nav ziņots, ka piesārņojums būtu novērots Latvijas teritorijā.