2009. gada 21. aprīlis, 18:31

Gribauskaite: Lietuvas valdība rīkojas pareizi, samazinot budžeta izdevumus

Jauns.lv

Viļņa, 21.apr., LETA--ELTA. Lietuvai šobrīd nenovēršami nākas samazināt valsts izdevumus, jo vienīgā alternatīva - nacionālās valūtas devalvēšana - tai nav pieņemama, uzskata Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāre, Lietuvas prezidenta amata kandidāte Daļa Gribauskaite.

Tādējādi pašreizējā premjera Andrjus Kubiļus valdība rīkojas pareizi, samazinot budžeta izdevumus un īstenojot finanšu sistēmas stabilizācijas politiku, viņa norādījusi, runājot Lietuvas Rūpnieku konfederācijas sēdē.

Tomēr par sīkākām šīs politikas detaļām, viņasprāt, var strīdēties - īpaši tas sakāms par kļūdām mazā un vidējā biznesa aplikšanā ar nodokļiem. "Tas bojā kopskatu un pretkrīzes plāna mērķus," uzsvērusi komisāre.

Pēc viņas teiktā, valdības soļi akcīzes nodokļu jomā bijuši pārspīlēti, jo nav ņemta vērā situācija kaimiņvalstīs, savukārt attiecībā uz mazā biznesa aplikšanu ar nodokļiem vērojama "kļūda pēc kļūdas", jo patēriņa, sociālie un veselības aprūpes nodokļi pārklājušies, bet visa nodokļu reforma iznākusi samudžināta. "Tā nav tikai politiska, bet arī finansiāla kļūda," sacījusi Gribauskaite, paužot viedokli, ka koalīcijas valdībai būtu vajadzējis koncentrēties uz patēriņa nodokļiem un neuzņemties tik būtisku nodokļu sistēmas pārkārtošanu.

Kā norādījusi komisāre, lielākā nelaime ir tā, ka šīs kļūdas būtībā netiek labotas, un tā ir politiska problēma, kas attiecas ne jau vienīgi uz finanšu ministru, - koalīcijai būtu jāsaglabā kopīgi mērķi.

Uz ziņu aģentūras ELTA jautājumu, vai Lietuvas premjeram, kas pēc izglītības ir fiziķis, nodokļu jautājumā nepietrūkst gribas un kompetences, Gribauskaite atbildējusi, ka, viņasprāt, premjeram pietiek tiklab zināšanu, kā drosmes. "Taču mums ir koalīcijas valdība, un diemžēl tai nākas pieņemt politiskus lēmumus un piekrist dažiem kompromisiem. Domāju, galvenā problēma ir tā, ka viņi līdz pat šim laikam nav spējuši vienoti un apņēmīgi risināt nodokļu jautājumus," viņa piebildusi.

Komisāre uzsvērusi, ka Lietuvas fiskālais deficīts reāli jau sasniedz 8%, bet tas būtu jāsamazina aptuveni par 5%, tāpēc šāda vienotība un apņēmība ir ļoti nepieciešama. Valdība gatavojas maijā samazināt šā gada budžeta izdevumus par 3,3 miljardiem litu (673 miljoniem latu), bet jūnijā iesniegt Seimam plānu samazināt budžetu par vēl 1,5-2 miljardiem litu.

Uz jautājumu par iespējamo ministru kabineta nomaiņu gadījumā, ja viņa kļūs par prezidenti, komisāre nav sniegusi detalizētu atbildi, vienīgi norādījusi, ka rīkotos saskaņā ar konstitūciju - pieņemtu valdības atkāpšanos, bet pēc tam skatītos, kā rīkoties tālāk.

Gribauskaite kritiski vērtējusi šobrīd opozīcijā esošo Lietuvas sociāldemokrātu ideju par interpelāciju finanšu ministram Aļģirdam Šemetam. Pēc viņas domām, šādas idejas atbalstīšana būtu "vismaz bezatbildīga". Opozīcijai, kura pati novedusi valsti līdz pašreizējam stāvoklim, runāt par interpelāciju un valdības un politiskās situācijas destabilizāciju būtu nekorekti, un krīzes laikā nedrīkstētu kurināt sociālo vai cita veida spriedzi, norādījusi ES komisāre.