2009. gada 22. aprīlis, 11:08

Poļi interesējas par iespējām ievest pienu no Lietuvas

Jauns.lv

Viļņa, 22.apr., LETA. Polijas kompānijas aktīvi interesējas par iespējām ievest pienu no Lietuvas, vēsta Lietuvas televīzija. Kā stāsta Lietuvas piena ražotāji, poļi gan nesola augstas iepirkuma cenas, tomēr jauns noieta tirgus rada lielāku drošību par nākotni.

Piena pārstrādātāji šādas iniciatīvas tikai apsveic, bet Zemkopības kamera paudusi ne vien prieku, bet arī bažas, ka piena tirgum varētu draudēt poļu monopols.

Sākot no maija, ik dienas uz Poliju ceļos aptuveni pusotrs simts tonnu Pluņģes rajonā slaukta piena. Vietējā kooperatīva vadītājs pēc sarunām ar kaimiņvalsts uzņēmējiem neizpauž, cik viņa uzņēmums gatavs maksāt par litru, vienīgi atzīst, ka tas nav vairāk par Lietuvas pārstrādātāju piedāvāto.

Tomēr pašmāju pārstrādātāji biedējuši zemniekus, ka vasarā vēl vairāk samazinās cenas vai pat vispār pārtrauks piena iepirkšanu, un tādā gadījumā kooperatīvam vismaz būs, kam pārdot savu pienu. Turklāt poļi ir gatavi pirkt pienu arī ziemā, kad tā ir mazāk, pastāstījis kooperatīva "Pieno gele" valdes priekšsēdētājs Andrejs Stančiks.

Pēc Zemkopības kameras ziņām, beidzamajā laikā poļi risina sarunas par piena iepirkšanu ne ar vienu vien Lietuvas kooperatīvu, bet Lietuvas pārstrādātāji uz to reaģē visnotaļ mierīgi, apgalvojot, ka piena Lietuvas tirgū jau tā esot par daudz.

"Tas mazinātu spriedzi Lietuvas piena nozarē. Jebkurā gadījumā piena daudzuma samazināšanās mūsu tirgū pozitīvi ietekmētu lauksaimnieku ieņēmumus," apgalvojis kompānijas "Pieno žvaigždes" izpilddirektors Lins Sasnausks.

Tikmēr Zemkopības kameras priekšsēdētājs Broņus Markausks uzskata, ka priecāties nav iemesla - viņaprāt, mazākie pārstrādātāji Polijā apvienojas koncernos, kuri varētu mēģināt uzpirkt Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumus. Pienu, kura Polijā trūkst, viņi meklē ne tikai Lietuvā, bet arī Latvijā.

"Manuprāt, viņiem ir apmēram tādi paši plāni, kādi Lietuvas pārstrādes uzņēmumiem savulaik bija Latvijā, - proti, mēģināt pārņemt savā kontrolē ne vien nozares izejvielas, bet arī Lietuvas piena produktu tirgu un līdz ar to, saprotams, nogremdēt Lietuvas pārstrādes uzņēmumus," domā Markausks.

"Šāda Polijas nostāja mūs ļoti pārsteigtu, bet, no otras puses, mums, pārstrādātājiem, tas būtu atvieglojums, īpaši gadījumā, ja šāds uzņēmums varētu izvest vairāk piena produkcijas uz citurieni - arī uz eksporta tirgiem," savukārt paziņojis "Pieno žvaigždes" vadītājs Sasnausks.

Pēc Statistikas departamenta datiem, šā gada pirmajos divos mēnešos uz Poliju eksportēts pusotras reizes vairāk piena nekā attiecīgajā laika posmā pērn.

Tēmas