2009. gada 22. aprīlis, 16:03

Lietuvas Vides ministrija: Jaunās Visaginas AES celtniecība ir pieļaujama

Jauns.lv

Viļņa, 22.apr., LETA--ELTA. Lietuvas Vides ministrija ir pieņēmusi lēmumu, ka jaunās Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecība saskaņā ar tās ietekmes uz vidi novērtējumu ir pieļaujama un spēkstaciju var celt pašreizējās Ignalinas AES teritorijā, Drūkšu ezera krastā.

Kā trešdien norādījis ministrijas sekretārs Aleksandrs Sproģis, pozitīvo lēmumu par spēkstacijas celtniecību ministrija pieņēmusi "ar zināmiem noteikumiem, kuri būs jāpilda".

Viņš uzsvēris, ka Lietuvā pirmo reizi veikts tik vērienīgs un izsmeļošs ietekmes uz vidi novērtējums ar plaša mēroga konsultācijām un plašas iespējas iepazīties ar vērtējuma dokumentiem dotas arī Lietuvas un ārvalstu ieinteresētajai sabiedrībai, organizētas arī starpvalstu konsultācijas, visi saņemtie aizrādījumi un komentāri dokumentos izvērtēti.

Kompānijas "Visagino atomine elektrine" ģenerāldirektors Marjus Griņevičs atzīmējis, ka viens no jaunās AES projekta pamatprincipiem ir atbildīga plānošana, tāpēc turpmākajā plānošanas un būvdarbu sagatavošanas procesā Vides ministrijas izvirzītie noteikumi tiks stingri ievēroti. Pēc viņa teiktā, AES ietekmes uz vidi novērtējums "vēlreiz apliecinājis, ka atomenerģētika ir viens no tīrākajiem enerģijas ražošanas veidiem, kas nepiesārņo atmosfēru ar siltumnīcefekta gāzu izmešiem".

Lietuvas un ārvalstu ekspertu izstrādātajā dokumentā izvērtēts, kā spēkstacija ar jaudu līdz 3400 megavatiem celtniecības un ekspluatācijas gaitā ietekmēs iedzīvotājus, reģiona sociālo un ekonomisko vidi, ūdeņus, gaisu, augu un dzīvnieku valsti, aizsargājamās teritorijas, kultūras mantojumu, kaimiņvalstu vidi.

Lietuvā AES ietekmes uz vidi novērtējuma saskaņošanā piedalījās 11 valsts un pašvaldību institūcijas, ar dokumentu atklātās prezentācijās iepazīstināta Lietuvas un kaimiņvalstu sabiedrība, rīkotas starpvalstu konsultācijas ar Latvijas, Baltkrievijas, Polijas un Austrijas institūcijām. Dokumentu pozitīvi novērtējusi arī Starptautiskās Atomenerģētikas aģentūras (IAEA) ekspertu misija.

Kā nesen paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, jaunās Visaginas AES būvdarbi Lietuvā varētu sākties nākamgad.