2009. gada 23. aprīlis, 01:24

Tiesa skatīs Kalnozola apelācijas sūdzību strīdā ar Db un žurnālistu par goda aizskārumu

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā šodien plkst.13 plānots skatīt uzņēmēja Valda Kalnozola apelācijas sūdzību par tiesas spriedumu, ar kuru noraidīta prasība pret laikraksta "Dienas Bizness" (Db) izdevēju un žurnālistu par kopumā 25 000 latu kompensācijas piedziņu, kā arī godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu.

LETA jau ziņoja, ka pērn 4.februārī Rīgas apgabaltiesa noraidīja Kalnozola, kā arī SIA "Kalnozols un partneri" prasību pret izdevēju un žurnālistu. Spriedumu 20 dienu laikā no 19.februāra bija iespējams pārsūdzēt, taču šajā termiņā apelācijas sūdzības tiesā netika saņemtas. Vēlāk Kalnozols kopā ar lūgumu par termiņa atjaunošanu tiesā iesniedza apelācijas sūdzību, kuru 2008.gada aprīļa sākumā tiesa nolēma pieņemt un nosūtīt lietu izskatīšanai Augstākajā tiesā.

No Db izdevēja prasīts piedzīt 12 500 latu kompensāciju, un tikpat liela summa prasīta no žurnālista Jāņa Lasmaņa. Kalnozols iepriekš pauda viedokli, ka vairākās laikraksta publikācijās par uzņēmumu un viņu kā valdes priekšsēdētāju ietverti fakti, kas neatbilst patiesībai, kā arī publicēti uz šiem faktiem balstīti apgalvojumi un viedokļi ar asi negatīvu raksturu.

Prasība tiesā iesniegta tādēļ, ka radusies situācija norāda gan uz laikraksta, gan uz žurnālista kā preses fundamentālo vārda brīvības tiesību īstenošanas iespējamu nesamērīgumu ar "Kalnozols un partneri" kā juridiskas personas reputācijas un Kalnozola kā fiziskas personas goda un cieņas neaizskaramību, iepriekš skaidroja prasītājs.

Vārda brīvība nav absolūta un, ņemot vērā tās ietekmīgo lomu attiecībā uz sabiedrību, tās īstenošana saistās ar noteiktiem pienākumiem un atbildību, uzskata Kalnozols.

Db toreizējā galvenā redaktore Līga Dzirnekle aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka atbildētāji prasību neatzīst un ir gatavi cīnīties.