2009. gada 23. aprīlis, 08:32

Situācija meža nozarē pamazām uzlabojas un eksports sāk pieaugt

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Situācija meža nozarē pamazām uzlabojas un eksports sāk pieaugt, šodien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Tā situāciju, kad meža nozares eksporta ienākumi šā gada janvārī un februārī bija 85 miljonu latu apmērā, kas salīdzinājumā ar analogu laika posmu pērn ir par 47,5% mazāk, vērtē Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss. Savu teikto viņš pamato ar to, ka pērnā gada decembris un šā gada janvāris ir bijis krituma zemākais punkts, bet februārī jau bija novērots pieaugums.

Zāģmateriālu eksporta apjomi šā gada februārī salīdzinājumā ar janvāri pieauguši par 27%, bet saplākšņa - par 4%.

Būtiska loma eksporta apjomu palielināšanā bijusi valdības atļaujai papildu apaļkoksnes resursu ieguvei valsts mežos.

Tāpat, pēc Klausa teiktā, nozares uzņēmēji pasākumus konkurētspējas atjaunošanai sāka īstenot pērn aprīlī, kamēr līdz tam atkarībā no koksnes izstrādājuma joprojām vēl tika darbinātas ražotnes teju vai maksimāli iespējamā režīmā. "Jaudu salāgošana ar tirgus pieprasījumu notika vēlāk, un tāpēc arī šobrīd tik liels eksporta ienākumu kritums uzrādās par janvāri un februāri," skaidro federācijas izpilddirektors.

Viņaprāt, situācija lēnām uzlabosies un arī eksporta ienākumos tik lielu mīnusu vairs nebūs.

Pasaules finanšu krīzes sekas ir ne tikai pieprasījuma sarukums pēc koksnes izstrādājumiem, bet arī to cenas, tāpēc vismaz tuvākajā laikā ienākumi no koksnes izstrādājumu realizācijas nebūs tik augstā līmenī, kādi tie bija, piemēram, 2007.gadā, skaidro Klauss.

Savukārt meža nozares produkcijas imports šogad salīdzinājumā ar analogu laiku pērn sarucis par 56,4% jeb 37,22 miljoniem latu. "Arī importa izdevumu krituma iemesls ir cenu un pieprasījuma kritums koksnes izstrādājumu noieta tirgos," norāda Klauss. Viņš kā pozitīvu faktoru min eksporta pārsvaru pār importu, kas šā gada divos mēnešos ir bijis gandrīz 20 miljoni latu. Jārēķinās, ka 57,8% no visiem meža nozares produktu importa tēriņiem veido papīrs, kartons un tā izstrādājumi. Apjomu ziņā vislielāko kritumu importā rāda apaļkoksne un zāģmateriāli.

Tēmas