2009. gada 23. aprīlis, 10:20

Kinoteātrī "Rīga" notiks dokumentālās filmas "1 x 1" pirmizrāde

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. 4.maijā kinoteātrī "Rīga" Latvijas filmu maratona laikā notiks filmu studijas "Labvakar" sadarbībā ar "Mistrus Media" veidotās dokumentālās filmas "1 x 1" pirmizrāde, aģentūru LETA informēja filmas producente Inese Boka.

Filma ir stāsts par kādas Latvijas vēsturē unikālas paaudzes dzīvesstāstu trimdā un Latvijā un šīs paaudzes pēdējām dienām.

Filmas darbība norisinās Ņujorkas Daugavas Vanagu namā Bronksā un Latvijā. Sarkana trīsstāvu ķieģeļu ēka Bronksā, kas apjozta ar metāla sētu. Blakus ielās pārsvarā dzīvo emigranti no Kubas. Namu latvieši iegādājušies 50.gados, kad šis Ņujorkas rajons bija pilsonisks. Tagad te vakaros ielu krustojumos stāv melno pusaudži, ielas no rītiem piemētātas ar papīriem, celofāna maisiem un pudelēm. Tikai trijos latviešu nama logos vakaros deg gaisma. Lietas, kas palikušas glabāties namā no mirušajiem latviešiem, liecina par aktīvu sabiedrisko dzīvi kaut kad agrāk. Nekādi notikumi te nenotiek. Ik pa laikam namā iemaldās laimes meklētāji no Latvijas.

No 1943.gada līdz 1952.gadam gandrīz 40 000 latviešu no pārvietoto personu (Displaced Persons) nometnēm Vācijā, nevēloties atgriezties okupētajā Latvijā, emigrēja uz ASV, Kanādu, Zviedriju, Vāciju, Angliju, Austrāliju. Gandrīz visi no viņiem lielāko savas dzīves daļu cerēja atgriezties Latvijā tad, kad Latvija būs brīva.

No 1995.gada līdz 2009.gadam uz dzīvi Latvijā no Rietumiem un Austrumiem repatriējās 5675 cilvēki.

Dokumentālā filma "1 x 1" stāsta par paaudzi, kas pirmā bija dzimusi neatkarīgajā Latvijā, veidoja pēckara trimdas paaudzi Rietumos un tagad piedzīvo trimdas kultūras norietu un galu. 1991.gads Latvijas vēsturē lika pārskatīt trimdas ideju, liekot itin visām paaudzēm atbildēt uz jautājumu, vai pārcelties uz dzīvi Latvijā. Filma ir stāsts par nenotikušo atgriešanos un tās iemesliem, un par tiem Ņujorkas latviešiem, kuri pārcēlušies uz dzīvi Latvijā.

Filmas autori ir režisori Daina Rašenbauma un Gints Grūbe, operators - Uvis Burjāns. Filma ir tapusi kā kopražojuma projekts starp filmu studiju "Labvakar" un filmu studiju "Mistrus Media".

"Filmas nosaukums veidots kā reference uz trimdā savulaik izveidoto "3 x 3" nometni, kuras mērķis bija veicināt sadarbību un vēsturisko pēctecību starp trim paaudzēm. Filma reizē ir un nav stāsts par trimdu kā 20.gadsimta fenomenu. Tas ir arī stāsts par to, kas notiek, kad trimda beidzas, un par to, ka trimda nekad nebeidzas," sacīja filmas idejas autors režisors Gints Grūbe.

Filma tapusi ar Latvijas Nacionālā kino centra un Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Filmas pirmizrāde kinoteātrī "Rīga" notiks 4.maijā plkst.19.