2009. gada 23. aprīlis, 11:17

Pirmajā ceturksnī nedaudz palielinājies Latvijā reģistrēto un atzīto pārtikas uzņēmumu skaits

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Šī gada pirmajā ceturksnī Latvijā reģistrēto un atzīto pārtikas uzņēmumu skaits nav samazinājies, bet pat nedaudz palielinājies, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) apkopotā informācija.

Kā aģentūru LETA informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas vietniece Anna Joffe, 2008.gada pirmajā ceturksnī PVD uzraudzībā atradās 22 635 uzņēmumi, bet šogad - 22 957 uzņēmumi.

Palielinājies augu izcelsmes produktu, dzērienu ražošanas un medus fasēšanas uzņēmumu skaits, kas izskaidrojams ar to, ka palielinājies augu izcelsmes produktu mājražošanas uzņēmumu skaits un ir aktīvi reģistrējušies produktu ražotāji, kas saražoto izplata nelielos daudzumos.

Pirmajā ceturksnī PVD pārtikas inspektori veikuši 9303 pārbaudes visos pārtikas aprites posmos. Salīdzinot ar pagājušo gadu, tas ir par 636 pārbaudēm mazāk.

PVD pārtikas inspektori pārbaužu laikā konstatējuši 24 646 neatbilstības, un to skaits ir samazinājies par 9,1%, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni. Pārtikas produktu ražošanas uzņēmumos visbiežāk konstatēti pārkāpumi uzņēmumu paškontroles procedūru neievērošanā, konstatētas neatbilstības telpu higiēnā, iekārtās un aprīkojumā, kā arī pārtikas produktu marķējumā un ūdensapgādē. Savukārt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos iepriekš minētajām neatbilstībām pievienojās arī personāla higiēnas prasību neievērošana.

Kā pilnībā atbilstoši higiēnas prasībām novērtēti 16,5% jeb 1142 pārtikas aprites uzņēmumi. Joprojām lielākā ir higiēnas prasībām daļēji atbilstošu uzņēmumu grupa, kas veido 83,2% jeb 5762 no visiem novērtētajiem uzņēmumiem, pērn - 82%. Tikai 0,3% jeb 22 pārtikas uzņēmumi novērtēti kā higiēnas prasībām neatbilstoši, pērn - 1%.

Salīdzinot ar 2008.gada pirmo ceturksni, samazinājies uzņēmumu skaits, kuriem par konstatētajiem pārkāpumiem piemērota pārtikas produktu izņemšana no apgrozības, noformēti administratīvie protokoli, uzlikti naudas sodi un apturēta uzņēmuma darbība. Tas skaidrojams gan ar pārbaužu skaita samazināšanos, gan ar higiēnas prasībām neatbilstošo uzņēmumu skaita samazināšanos.

Pārtikas inspektori, veicot pārbaudes, 289 reizes ir izņēmuši no apgrozības neatbilstošu pārtiku, pērn - 426. 409 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem inspektori uzlikuši naudas sodus, kas kopsummā ir 28 795 lati. Konstatēto neatbilstību dēļ darbība apturēta pieciem uzņēmumiem, pērn - 153 uzņēmumiem.

Pieaudzis gadījumu skaits, kad par konstatētajiem pārkāpumiem noformēti brīdinājuma protokoli. Šogad pirmajā ceturksnī to skaits ir 33, pērn - pieci.

PVD arī turpmāk, neskaitoties uz finansējuma un kontroļu skaita samazināšanos, īpašu uzmanību pievērsīs pārtikas aprites prasību, higiēnas prasību un preču marķējuma prasību ievērošanai.

Tēmas