2009. gada 23. aprīlis, 11:19

Miris birtu kinooperators Džeks Kārdifs

Jauns.lv

Londona, 23.apr., LETA--AFP. "Oskara" balvu ieguvušais britu kinooperators Džeks Kārdifs trešdien miris 94 gadu vecumā, paziņojis Britu kino institūts.

Dzimis 1914.gadā Greitjārmutā, Norfolkā, Kārdifs jau no mazām dienām strādājis kā aktieris - gan mēmā kino filmās, gan mūziklos. Kļuvis par operatoru, viņš sāka darbu britu kinoproducentu kompānijā "London Films".

Kārdifs ieguvis ASV kinoakadēmijas balvu par kinooperatora darbu 1947.gada filmā "Black Narcissus", ko uzņēmis leģendārais Maikla Pauela un Emerika Presburgera duets. Šajā pašā kategorijā viņš bijis nominēts "Oskara" balvai vēl divas reizes - 1956.gadā par Ļeva Tolstoja romāna "Karš un Miers" ekranizāciju ar Odriju Hepbernu galvenajā lomā un 1961.gadā par drāmu "Fanny". 1960.gadā Kārdifs bijis nominēts "Oskara" balvai kā režisors par D. H. Lorensa romāna "Sons and Lovers" kinoadaptāciju. 2001.gadā viņš tika pagodināts ar "Oskara" balvu par mūža ieguldījumu kinematogrāfijas attīstībā.

Aizejot no šīs pasaules, Kārdifs atstājis savu sievu Nikiju un dēlu Meisonu, kā arī vēl trīs dēlus no iepriekšējās laulības.