2009. gada 23. aprīlis, 11:54

Juščenko vēlas pārskatīt ar Krieviju noslēgto gāzes līgumu

Jauns.lv

Kijeva, 23.apr., LETA--AFP. Ukrainas prezidents Viktors Juščenko trešdien paziņojis, ka ir nepieciešams pārskatīt šā gada janvārī ar Krieviju noslēgto gāzes līgumu, jo tas Ukrainu nostāda neizdevīgā stāvoklī.

"Mums ir nepieciešams vēlreiz pārskatīt ar gāzes attiecībām saistītos jautājumus, balstoties uz skaidriem principiem. Gan Ukraina, gan Krievija nevar lepoties ar 2009.gada janvārī panākto vienošanos," norādīja Juščenko.

Abu valstu panāktā vienošanās ir tikai radījusi problēmas un "nenodrošina stabilitāti ne Krievijā, ne Ukrainā, ne Eiropā", piebilda prezidents.

Juščenko paskaidroja, ka noslēgtais līgums ir asimetrisks un Ukrainu nostāda neizdevīgā stāvoklī, jo tas Krievijai nenosaka minimālo gāzes apjomu, kas tai tranzītā caur Ukrainu ir jātransportē uz Eiropu, bet Kijevai šāds minimālais apjoms tiek noteikts.

Viņš arī piebilda, ka Ukraina 2009.gada sākumā maksāja 280 dolārus (152,04 latus) par 1000 kubikmetriem Krievijas gāzes, un tas ir krietni vairāk nekā par Krievijas gāzi maksā Vācija.

Tajā pašā laikā Krievijas maksātais tranzīta tarifs veido 1,7 dolārus (0,92 latus) par 1000 kubikmetru gāzes transportēšanu 100 kilometru attālumā, kas ir ievērojami zemāk nekā Eiropas standarta cena.

"Neviena Eiropas kompānija tranzītā netransportē gāzi par šādu cenu. Visi saprot, ka šāda cena nav rentabla - tarifi nesedz transporta izdevumus," norādīja Juščenko.