2009. gada 23. aprīlis, 14:39

papildināta - Par "nacisma reabilitāciju" Krievijas likumprojektā paredz piecus gadus cietumā

Jauns.lv

(Pievienots Latvijas ārlietu ministra komentārs pēdējā rindkopā.)

Maskava, 23.apr., LETA--GRANI.RU. Krievijas Valsts dome vēl līdz 9.maijam varētu izskatīt likumprojektu, kurā par "nacisma reabilitāciju" paredzēts trīs līdz piecus gadus ilgs cietumsods, ceturtdien raksta avīze "Ņezavisimaja Gazeta".

Likumprojekts "Par pretdarbību nacisma, nacistu noziedznieku un viņu atbalstītāju reabilitācijai neatkarīgo valstu - bijušo PSRS republiku - teritorijā" izstrādāts pēc ārkārtas situāciju ministra Sergeja Šoigu iniciatīvas. Līdz ar šo dokumentu parlaments varētu arī izskatīt atbilstošus labojumus, kas būtu veicami Kriminālkodeksā.

Sagaidāms, ka šī likuma normas tiks attiecinātas kā uz Krievijas, tā arī ārvalstu pilsoņiem. Bez cietumsoda vainīgajiem arī varēs piespriest 100 000 līdz 500 000 rubļu (1590 līdz 7950 latu) lielas soda naudas.

Atbilstoši likumprojekta autoru iecerei Krievijā jāizveido īpašs tribunāls, kas sekotu līdzi "pronacistiskas politikas" izpausmēm bijušajās padomju republikās.

Ārvalstu pilsonim, kuru tribunāls atzīs par vainīgu nacisma reabilitācijā, neļaus iebraukt Krievijā, bet, ja viņš tomēr atrastos tās teritorijā, viņu tiesās atbilstoši Krievijas likumiem.

Sankcijas paredzētas valstīm, kas atļausies apšaubīt Otrā pasaules kara rezultātus - tiks izraidīti diplomāti, pilnībā vai daļēji bloķēti transporta un informācijas sakari, sarautas diplomātiskās attiecības. Turklāt uzņēmējiem un sabiedriskajām organizācijām ieteiks saraut kontaktus ar šīm valstīm.

Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), šodien atbildot uz žurnālistu jautājumu par topošo likumprojektu, norādīja, ka par tādu ir dzirdējis, taču tas varot tikt attiecināts tikai uz Krievijas pilsoņiem. Ministrs uzsvēra, ka Latvijā fašisms un nacisms neatdzimst, līdz ar to Latviju šāds likumprojekts neskar.