2009. gada 27. aprīlis, 16:01

ES policija Kosovā serbu pūļa izklīdināšanai pielieto asaru gāzi

Jauns.lv

Mitrovica (Kosova), 27.apr., LETA--AFP. Eiropas Savienības (ES) policijas spēki etniski sašķeltajā Mitrovicas pilsētā Kosovas ziemeļos pirmdien bija spiesti izmantot asaru gāzi, lai izklīdinātu saniknoto serbu pūli un nepieļautu konfrontāciju ar albāņiem, pavēstīja kāda policijas amatpersona.

"ES policijas vienības pielietoja asaru gāzi, lai izklīdinātu aptuveni 100 protestētājus, jo viņi izlauzās cauri Kosovas policijas ķēdei," aģentūrai AFP pastāstīja policijas pārstāvis Besims Hoti. "Serbu pūlis ir izklīdināts, un situācija tiek kontrolēta."

ES policija iesaistīta kārtības uzturēšanā pamatā serbu apdzīvotajā pilsētas ziemeļu daļā un mēģina nepieļaut sadursmes ar albāņiem, kas vēlas atgriezties no Mitrovicas dienvidiem savās kādreizējās mājās, kas pamestas pēc 1999.gada kara.

Hoti nevarēja apstiprināt vietējo mediju izplatītās ziņas, ka sadursmes vietā bijuši dzirdami arī šāvieni.

"ES policiju atbalstīja [NATO komandētie miera uzturēšanas spēki] KFOR, kas nepieciešamības gadījumā ir gatavi rīkoties," tomēr piebilda policijas pārstāvis.

Serbi Kosovas rietumos pieprasa, lai albāņiem tiktu aizliegta atgriešanās viņu kādreizējās dzīvesvietās, ja tādas pašas tiesības netiks nodrošinātas arī viņiem.

Pēc Kosovas vienpusējās neatkarības pasludināšanas pagājušā gada februārī to jau atzinušas 58 valstis, tostarp ASV un vairums ES dalībvalstu, taču Kosovas serbi, kurus atbalsta Belgrada, joprojām noraida bijušās Serbijas provinces neatkarību.

Pagājušā gada decembrī ANO administrācijas funkcijas kārtības uzturēšanā, kā arī tiesu, policijas un muitas pārraudzībā pārņēma ES misija EULEX.