2009. gada 27. aprīlis, 17:04

"General Motors" gatavojas īstenot plašus restrukturizācijas pasākumus

Jauns.lv

Vašingtona, 27.apr., LETA--AFP. Grūtības pārdzīvojošais ASV autoražotājs "General Motors Corp." (GM) plāno veikt vēl plašākus izmaksu samazināšanas pasākumus, lai spētu iegūt papildu ASV valdības aizdevumu, vēsta pirmdien publiskotais kompānijas paziņojums.

GM norādīja, ka rūpnīcu skaitu ASV līdz 2010.gadam plānots samazināt no 47 līdz 34, likvidējot papildu 7000-8000 darba vietu.

Tāpat kompānija grasās samazināt automašīnu tirdzniecības vietu skaitu no 6246 līdz 3605.

Līdz 2010.gadam GM arī nolēmis pārtraukt zīmola "Pontiac" ražošanu un ASV galvenokārt koncentrēties uz četriem zīmoliem - "Chevrolet", "Cadillac", "Buick" un "GMC".

Savukārt līdz 2009.gada beigām kompānija grasās pārdot Zviedrijas struktūrvienību "Saab", kā arī zīmolus "Saturn" un "Hummer".

Savukārt pagājušā nedēļā izskanēja informācija, ka GM Vācijas struktūrvienību "Opel" varētu pārņemt Itālijas automašīnu ražotājs "Fiat".

GM pirmdienas paziņojumā arī teikts, ka kompānija plāno restrukturizēt parādsaistības 27 miljardu dolāru (14,4 miljardu latu) apmērā, parastās akcijas piedāvājot apmaiņā pret obligācijām.

Kā ziņots, ASV Finanšu ministrija devusi instrukcijas GM veikt visus nepieciešamos darbus iespējamai bankrota pieteikuma iesniegšanai līdz 1.jūnijam, lai arī grūtībās nonākusī kompānija apgalvo, ka spēs saviem spēkiem restrukturizēt biznesu.

Autoražotājam jau ir piešķirta 15,4 miljardus dolāru (8,2 miljardus latu) liela federālā palīdzība.

Pagājušajā nedēļā ASV valdība pieņēma lēmumu par papildus aizdevuma piešķiršanu uzņēmumam.

GM saņems aizdevumu piecu miljardu dolāru (2,7 miljardu latu) apmērā. Šis aizdevums paredzēts, lai nodrošinātu GM darbību 60 dienām, kuru laikā uzņēmumam jāpārstrādā ASV valdības marta beigās noraidītā restrukturizācijas programma.