2009. gada 28. aprīlis, 01:14

Tiesa skatīs prasību Ministru prezidentam atlīdzināt VCP bijušajam ierēdnim Knokam nodarīto morālo kaitējumu

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Administratīvajā apgabaltiesā šodien plkst.14.40 plānots izskatīt bijušā Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) Civildienesta kontroles departamenta vadītāja Māra Knoka sūdzību par Ministru prezidenta 2006.gada 29.jūnija rīkojuma atcelšanu, ar kuru Knokam tika noteikts disciplinārsods - mēnešalgas samazināšana uz vienu gadu, ieturot 20% no algas.

Administratīvā rajona tiesa pērn 5.jūnijā pēc Knoka pieteikuma atcēla apstrīdēto rīkojumu, kā arī uzlika par pienākumu Ministru prezidentam atlīdzināt Knokam nodarīto morālo kaitējumu 500 latu apmērā, bet noraidīja Knoka pieteikumu, kurā viņš lūdza uzdot premjeram atlīdzināt 5000 latu par viņam nodarīto personisko kaitējumu.

Tiesa atcēla Ministru prezidenta 2006.gada 29.jūnija rīkojumu Nr.329 no tā pieņemšanas dienas un uzlika par pienākumu Ministru prezidentam atmaksāt Knokam samaksāto valsts nodevu - desmit latus.

Apelācijas sūdzības par tiesas spriedumu apgabaltiesā iesniedza gan Knoks, gan Valsts kanceleja.

LETA jau ziņoja, ka Knoks tiesā apstrīdēja kādreizējā Ministru prezidenta Aigara Kalvīša (TP) lēmumu piemērot departamenta vadītājam disciplinārsodu.

Knoks tiesā pārsūdzēja arī Kalvīša lēmumu, ar kuru viņam par iejaukšanos kriminālprocesā noteikts disciplinārsods - atbrīvošana no amata.

Šāds sods Knokam tika piemērots, izskatot disciplinārlietu, kas pret viņu, kā arī toreizējo VCP priekšnieku Māri Jaunozolu tika ierosināta pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna sūdzības.

Jakāns sūdzībā norādīja, ka VCP amatpersonas devušas prettiesisku uzdevumu izvērtēt procesuālās darbības kriminālprocesā, kuras saistītas ar drošības līdzekļa noteikšanu VID amatpersonai Edgaram Ceram.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secināja, ka Jaunozols un Knoks prettiesiski esot iejaukušies kriminālprocesā. Rezultātā Jaunozols tika pazemināts amatā uz trīs gadiem, bet Knoks atbrīvots no amata.

Abas amatpersonas pārmetumiem nepiekrita un iesniedza sūdzības Administratīvajā rajona tiesā.

Knoks iepriekš stāstīja, ka VCP aicinājusi Jakānu izvērtēt, vai drošības līdzeklis - liegums ieņemt amatu VID - Ceram piemērots likumīgi. VCP, izvērtējot Kriminālprocesa likuma normas, secinājusi, ka likumā nav paredzēta iespēja piemērot šādu drošības līdzekli, arī Tieslietu ministrija, kurai VCP bija lūgusi skaidrojumu, atzinusi, ka likumā šāds drošības līdzeklis nav paredzēts.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija secināja, ka VCP amatpersonas Jaunozols un Knoks, pārkāpjot sava amata tiesības un pilnvaras, izdarījuši disciplinārpārkāpumu, kas saistīts ar būtiska morāla kaitējuma nodarīšanu valsts civildienestam.

Komisija norādījusi, ka Jaunozola un Knoka rīcība nodarījusi būtisku morālu kaitējumu svarīgām valsts un valsts civildienesta iestādēm, kā arī sabiedrības interesēm, jo, likvidējot attiecīgā pārkāpuma tiešās sekas, nav iespējams likvidēt pārkāpuma radīto uzticības zaudējumu VCP kā iestādei un Jaunozolam un Knokam kā atbildīgajām amatpersonām.

Par VCP priekšnieku tika iecelts Māris Skudra.