2009. gada 28. aprīlis, 11:50

Latvija noslēdz līgumu ar Austriju par valstij piederošo siltumnīcefekta emisijas kvotu pārdošanu

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Šodien vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) Austrijā parakstīs otro no pieciem līgumiem par valstij piederošo siltumnīcefekta emisijas kvotu pārdošanu, aģentūru LETA informēja Vides ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Līgums tiks slēgts starp Austrijas valdību, kuru pārstāvēs vides ministrs Niki Berlakovičs, un Latvijas valdību, kuru pārstāvēs Vējonis.

Kā aģentūrai LETA stāstīja Vides ministrijas Klimata un atjaunojamo energoresursu departamenta Pilotprojektu ieviešanas nodaļas vadītāja Ilze Prūse, Latvijai ir 40 miljoni noteiktā daudzuma vienību, ko pārdot. Pirmajā piegājienā tiks pārdoti desmit miljoni noteiktā daudzuma vienību, no kuriem par pusi jau ir noslēgti līgumi, bet par atlikušajiem pieciem miljoniem noteikto daudzuma vienību ir plānots noslēgt pārdošanas līgumus pirmajā pusgadā.

Kā skaidroja Prūse, šīs valstij piederošās siltumnīcefekta emisijas kvotas, kas noteiktas atbilstoši Kioto protokolam, nav izmantojamas Eiropas Savienības (ES) emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā, kura piedalās Latvijas uzņēmēji un kuras reglamentē ES direktīvas un regulas. Valsts šīs vienības nevar piešķirt uzņēmējiem, bet tās ir iespējams pārdot un iegūto naudu var ieguldīt Latvijas ekonomikā.

"Pēc pāris nedēļām tiks sagatavoti dokumenti Ministru kabinetam ar priekšlikumiem par līdzekļu sadalījumu energoefektivitātes veicināšanai pašvaldību īpašumā esošajām ēkām, jo daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmu īstenos Ekonomikas ministrija. Līdzko Ministru kabineta noteikumi tiks apstiprināti, tiks izsludināti arī projektu konkursi," stāstīja Prūse.

Jau ziņots, ka kopējā summa, ko Latvija iegūs no šiem darījumiem, būs aptuveni 100 miljoni eiro (70 miljoni latu). Iegūto naudu Latvija līdz 2013.gada 31.jūlijam varēs izmantot tikai un vienīgi ar klimata pārmaiņām saistītiem pasākumiem, kas samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas.