2009. gada 28. aprīlis, 13:51

Vairāk nekā pusei Dabas muzeja sniegto maksas pakalpojumu tiek paaugstinātas cenas

Jauns.lv

Rīga, 28.apr., LETA. Valdība palielinājusi cenas vairāk nekā pusei valsts aģentūras "Latvijas Dabas muzejs" sniegto maksas pakalpojumu, paredz šodien Ministru kabineta pieņemtie noteikumi par Dabas muzeja sniegto maksas pakalpojumu cenrādi.

Patlaban samaksa par publisko pakalpojumu sniegšanu nesedz ar pakalpojumu sniegšanu saistītās faktiskās izmaksas un rodas zaudējumi, tāpēc vairāk nekā pusei Dabas muzeja maksas pakalpojumu tiek palielinātas cenas.

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī un Dabas muzeja mērķauditoriju - ģimenes un skolēnus -, arī jaunās cenas nenosegs pakalpojumu faktiskās izmaksas.

Noteikumi tiek papildināti ar jaunu maksas pakalpojumu - nodarbība ģimenei jaunizveidotajā ekspozīcijā - izziņas istabā "Par Zemi, Sauli un mums", un gandrīz visiem esošajiem maksas pakalpojumiem tiek palielinātas likmes. No esošā cenrāža tiek izņemta konferenču zāles noma un taksidermijas pakalpojumi, kas turpmāk tiks klasificēti kā aģentūras saimnieciskā darbība.

Ieejas biļešu cenas tiek paaugstinātas par 10 līdz 30 santīmiem jeb 25%-50%, izglītojošo un metodisko pakalpojumu cenas par astoņiem santīmiem - līdz 7,36 latiem jeb 20% līdz 423,7%, kas saistīts ar pakalpojuma faktisko maiņu. Muzeju priekšmetu izmantošanas cenas palielinātas no 1,84 latiem līdz 3,20 latiem jeb par 21,1% līdz 47,2%.

No ieejas maksas būs atbrīvoti pirmsskolas vecuma bērni.

Ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, kā arī ierobežotās muzeja finanšu iespējas veidot jaunas ekspozīcijas un kompleksās izstādes, kā arī jau patlaban samazināto darbinieku skaitu par 29%, apmeklētāju un tiem sniegto pakalpojumu skaits samazināsies. Iegūtie līdzekļi tiks izlietoti sniegto maksas pakalpojumu faktisko izmaksu daļējai segšanai. Plānotās cenas ir vienādas vai pat zemākas par līdzīgu pakalpojumu sniegšanu citās iestādēs.

Pagājušajā gadā par sniegtajiem maksas pakalpojumiem Dabas muzejs iekasējis 25 370 latus, sniedzot 43 258 pakalpojumus. Šogad muzejs plāno saglabāt ieņēmumus pagājušā gada līmenī.