Sabiedrība
2009. gada 15. maijs, 09:59

Busulim ceļā uz finālu — korķis

Jauns.lv

Intars Busulis, Eirovīzijas otrajā pusfinālā dziedot dziesmu „Probka”, nokrita pat uz ceļiem, taču tas nedeva viņam tik kāroto ceļazīmi uz finālu.

 


Pirms Intara uzstāšanās ne viens vien eksperts minēja, ka daudz kas būšot atkarīgs no tā, kā Eirovīzijas TV operatori mūsu dziedātāju parādīšot, jo Busulis ir spēcīgs tieši ar savām grimasēm. Te gribas teikt — atvainojiet, ja dziesma ir laba, nav tik būtiski, kur atrodas televīzijas kameras un cik tālu vai tuvu tās „pievelk” dziedātāju. Vai tad Igaunijas meiteņu grupu „Urban Symphony” kameras nepārtraukti „ķēra” tuvplānā? To pašu var teikt par Norvēģijas pārstāvi Aleksandru Ribaku un lietuviešu dziedātāju „Sasha son(g)”. Visi minētie ir tikuši finālā.

Kad lietuvietis no angļu valodas pārgāja uz krievu, skanot saucieniem „Bravo”, zāle sāka taktī aplaudēt līdzi. Kā stāsta aculiecinieki, krievu publika, neraugoties uz starpvalstu attiecībām, silti uzņēma arī igauņu priekšnesumu.

Pamatota izrādījās komponista Raimonda Paula pirms pasākuma teiktā piezīme: „Busulis Eirovīzijai ir izvēlējies pārāk sarežģītu dziesmu.”

Agresīvā uzstāšanās maniere, kas tik ļoti piestāv Busulim, šoreiz bija ievietota nepiemērotā rāmī. Ja dziesma nav izvēlēta atbilstoši pasākumam, tai nav ne melodijas, ne šova, to neglābs arī talantīga solista grimases tuvplānā. Turklāt apstākļos, kad no dziesmas teksta var skaidri uztvert tikai dažus vārdus, stratēģiskā mērķa — ar krievu valodu uzrunāt un iekarot bijušās PSRS auditoriju — izvēle neattaisnojās.

Aivars Pastalnieks/ Foto: LETA, izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīvs