2009. gada 15. maijs, 18:53

papildināta - SVF vadītājs: Riski Austrumeiropai nav lielāki kā citām valstīm

Jauns.lv

(Papildināts viss teksts.)

Vīne, 15.maijs, LETA--AFP/REUTERS. Globālās ekonomikas krīzes radīto risku Austrumeiropas valstis izjutīs tāpat kā citas attīstības valstis, piektdien paziņoja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītājs Dominiks Štrauss-Kāns.

"Protams, ka pastāv noteikts risks Austrumeiropā tāpat kā citās attīstības valstīs. Attīstības tirgi pēdējo desmit gadu laikā bija ļoti atkarīgi no ārvalstu kapitāla ieplūšanas, un nu šis pieplūdums ir apsīcis. Tomēr problēmas Austrumeiropā nav lielākas vai mazākas kā citās attīstības valstīs, un mums par to ir jāparūpējas," norādīja Štrauss-Kāns.

Finansiālu palīdzību no SVF līdz šim jau saņēmusi Ungārija, Latvija, Serbija, Rumānija un Ukraina, taču SVF vadītājs pavēstīja, ka tuvāko nedēļu vai mēnešu laikā palīdzība varētu tikt sniegta arī citām valstīm.

Tāpat Štrauss-Kāns pirmdien arī atzina, ka SVF globālā finanšu pārskatā bija pieļāvis kļūdas par krīzes skarto Austrumeiropas valstu ārējo parādu līmeņiem, tādējādi veicinot aizņēmumu izmaksu kāpumu šajā reģionā.

Tomēr viņš norādīja, ka šī pieļautā kļūda nav ietekmējusi tirgu un nav mainījusi fonda analīzi par pašreizējo situāciju.

"Pasaules ekonomikā pastāv ļoti daudz risku, tostarp Eiropā un ne tikai Eiropā. Riski pastāv arī Austrumeiropā, taču tie ir pārzināmi, un mēs strādājam, lai ar tiem cīnītos," piebilda Štrauss-Kāns.

SVF vadītājs arī norādīja, ka Rietumeiropas bankām, kas aktīvi darbojas Centrāleiropā un Austrumeiropā, ir būtiska loma, lai veicinātu krīzes skarto valstu atlabšanu.

"Austrumeiropā daudz kas ir atkarīgs no privāto banku lomas, kas tagad apzinās, ka situācijai nevar būt vienpusējs risinājums. Tām [bankām] nevar būt tikai bezmaksas braucēju attieksme," sacīja SVF vadītājs.

SVF jau iepriekš mudināja Austrijas, Zviedrijas, Itālijas, Vācijas un Francijas bankas, kas dominē Austrumeiropas un Centrāleiropas valstīs, solīt, ka tās turpinās nodrošināt kapitālu saviem meitas uzņēmumiem un kredītus reģiona ekonomikās.

"Mēs mēģinām pārliecināt [lielās Rietumeiropas bankas] neaiziet no [Centrāleiropas un Austrumeiropas]. Es saprotu, ka bankām ir kādas problēmas, bet, kā jau es iepriekš sacīju, visiem ir jāsaprot, ka risinājumam ir jābūt kolektīvam risinājumam," norādīja Štrauss-Kāns.