2009. gada 17. maijs, 22:50

Pirmie apkopotie Lietuvas prezidenta vēlēšanu rezultāti liecina par lielu Grībauskaites pārsvaru

Jauns.lv

Viļņa, 17.maijs, LETA--LETA. Pirmie apkopotie Lietuvas prezidenta vēlēšanu rezultāti uzrāda lielu Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāres Daļas Grībauskaites pārsvaru par pārējiem sešiem valsts vadītāja amata kandidātiem.

Kā liecina dati, ko iesūtījuši 1079 no 2035 balsošanas iecirkņiem, kuros balsstiesīgo iedzīvotāju īpatsvars ir 13,7% no visu Lietuvas balsstiesīgo iedzīvotāju kopskaita, par Grībauskaiti tur balsojuši 65, bet par viņas tuvāko sāncensi - Seima deputātu un Sociāldemokrātu partijas vadītāju Aļģirdu Butkeviču - 12,4% vēlētāju.

Grībauskaite šobrīd ir vadībā arī visās Lietuvas pašvaldībās, izņemot Viļņas un Šalčininku rajonu, kur vairākums vēlētāju atbalstījuši deputātu un Lietuvas Poļu vēlēšanu akcijas līderi Valdemāru Tomaševski, kā arī Visaginu, kur visvairāk vēlētāju balsojuši par Zemnieku un tautas partiju savienības goda priekšsēdētāju Kazimiru Prunskieni.

Tomēr galvenā atbilde, kas šoreiz tiek gaidīta no Centrālās Vēlēšanu komisijas, ir - vai būs sasniegta 50% aktivitātes robeža, kas nozīmētu, ka vēlēšanu otrā kārta nebūs vajadzīga.

Vienīgi tādā gadījumā Grībauskaiti varēs uzskatīt par ievēlētu ar vienkāršu balsu vairākumu. Ja vēlēšanās tomēr būs piedalījušies mazāk par pusi balsstiesīgo iedzīvotāju, uzvarai būs nepieciešama trešā daļa visu Lietuvas balsstiesīgo iedzīvotāju jeb vismaz 68% pirmajā kārtā nobalsojušo pilsoņu balsu.

Stundu pirms iecirkņu slēgšanas savu izvēli jau bija izdarījuši 49,4% vēlētāju, ierēķinot iepriekšējās balsošanas rezultātus.

Iecirkņos, par kuriem rezultāti šobrīd jau apkopoti, vidējā vēlētāju aktivitāte tomēr ir mazliet zemāka par 50%, bet visu acīmredzot izšķirs lielo pilsētu rezultāti, kas parasti tiek saskaitīti beidzamie.