2009. gada 18. maijs, 16:46

SVF: Igaunijas ekonomika šogad varētu sarukt par 13%

Jauns.lv

Tallina, 18.maijs, LETA--AFP. Igaunijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad varētu samazināties par 13%, liecina pirmdien publiskotās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prognozes.

"Tāpat kā citas valstis šajā reģionā, arī Igauniju ievērojami negatīvi ietekmē pasaules finanšu krīze. Mēs patlaban prognozējam, ka [Igaunijas] IKP šogad samazināsies par 13%, bet ekonomikā atlabšanas pazīmes varētu būt vērojamas tikai 2010.gada beigās, kas galvenokārt būs atkarīgs no situācijas pasaulē," norādīja SVF pārstāvis Kristofs Rozenbergs.

Igaunijas IKP 2006.gadā pieauga par 10,4% un 2007.gadā - par 6,3%, taču globālās ekonomikas krīzes negatīvās ietekmēs dēļ valsts ekonomika pērn nokļuva recesijas periodā.

Igaunijas ekonomika 2008.gadā saruka par 3,6%, un Igaunijas varas iestādes šim gadam prognozē 15,3% kritumu.

Rozenbergs arī uzskata, ka Igaunijas valdībai šogad būs ļoti grūti īstenot Māstrihtas līguma nosacījumus par valsts budžeta deficīta apjomu, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR.

Viņš norādīja, ka pēdējo gadu laikā strauji ir pieauguši valsts izdevumi sabiedriskajā sektorā un nu ir pienācis laiks tos samazināt.

"Valdības mērķis noturēt valsts budžeta deficītu 3% [no IKP] robežā un īstenot prasības eiro ieviešanai ir ļoti ambiciozs, un to īstenot ir ļoti grūti, ņemot vērā ekonomikas politiku iepriekšējos gados. Šī mērķa sasniegšana nākamajā gadā būs pat divreiz grūtāka," sacīja Rozenbergs.

Viņš arī uzsvēra, ka Igaunijas valdības iespējas samazināt budžeta izdevumus ir ierobežotas, jo šāda rīcība vēl vairāk atdzesētu ekonomiku.