2009. gada 19. maijs, 07:33

Eksperti pagaidām iesaka atturēties no agresīvas akciju uzpirkšanas

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Lai arī situācija pasaules lielajos akciju tirgos šķiet stabilizējusies, daļa tirgus ekspertu šobrīd iesaka atturēties no ievērojamiem ilgtermiņa akciju pirkumiem, raksta biznesa informācijas portāls "Nozare.lv".

Lūgts komentēt labāko investīciju portfeļa sadalījumu pēc finanšu instrumentiem, vadoties pēc prognozējamās tuvāko sešu mēnešu tirgus konjunktūras, AS "Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "LKB Krājfondi"" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Makijenko norāda, ka akciju tirgus pēdējo pāris mēnešu laikā ir piedzīvojis ievērojamu kāpumu gandrīz visā pasaulē, tomēr makroekonomiskie dati pašlaik neliecina par ievērojamu situācijas uzlabošanos, līdz ar to akciju tirgos drīz var gaidīt ievērojamu negatīvu cenu korekciju un pat atgriešanos pie gada sākuma minimumiem.

"Līdz ar to turpmākajos sešos mēnešos līdzekļus ieteicams ieguldīt obligācijās. Protams, labāk to darīt ar obligāciju fondu starpniecību, jo šādi klients saņem iespēju iegūt daļu speciāli veidota un diversificēta obligāciju portfeļa. Aptuveni 80% līdzekļu varētu ieguldīt obligāciju tirgū. Atlikušos 20% var investēt preču tirgos, piemēram, naftā vai zeltā, kur arī var gaidīt kāpumu," iesaka eksperts.

"SEB Wealth Management" Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds investoriem iesaka īstermiņā saglabāt piesardzīgu un konservatīvu nostāju, jo problēmu globālajā ekonomikā joprojām netrūkst. Turklāt pēdējo divu mēnešu kāpums akciju tirgos ir bijis ļoti straujš, kas liek apšaubīt tā turpināšanās potenciālu īstermiņā.

"Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka mēs esam tuvāk tirgus zemākajam punktam nekā sešus mēnešus iepriekš un daudzi makroekonomikas indikatori vai nu sāk stabilizēties, vai vismaz pasliktinās ne tik strauji kā iepriekš. Tāpēc turpmāko sešu mēnešu laikā viena no stratēģijām varētu būt palielināt ieguldījumu portfeļa risku, pakāpeniski palielinot akciju īpatsvaru portfelī. Pakāpeniski to ieteicams darīt tādēļ, ka tas samazina risku nopirkt akcijas salīdzinoši visneizdevīgākajā brīdī, jo precīzi zemāko punktu "uztaustīt" vienmēr ir ļoti sarežģīti," norāda finanšu eksperts.

Pēc viņa domām, piemēram, 5000 latu investīciju portfelim iegādāties individuālas akcijas vai obligācijas būtu nepraktiski no komisiju un diversifikācijas viedokļa. Konservatīvākiem portfeļiem visieteicamākā alternatīva būtu depozīti un latu naudas tirgus fondi. Meklējot zema riska ieguldīšanas iespējas eiro valūtā, ieteicamāki no ienesīguma viedokļa būtu depozīti, nevis naudas tirgus fondi šajā valūtā.

Agresīvākiem portfeļiem ieguldījumu struktūrā būtu ieteicami ieguldījumu fondi. Fiksētā ienākuma instrumentu pusē tie varētu būt atsevišķi korporatīvo obligāciju ieguldījumu fondi, bet augsta riska ieguldījumu kategorijā uz absolūto peļņu orientētie alternatīvie ieguldījumu fondi un akciju fondi, uzskata Rozenfelds.

"Parex Asset Management" Tirgus analīzes daļas vadītājs Zigurds Vaikulis atzīst, ka ir pāragri runāt par noturīgas izaugsmes atgriešanos riska aktīvu segmentos. Notikušais pasaules akciju tirgos varētu būt "lāču rallijs", tāpēc tiek ieteikts atturēties no stratēģiskas akciju ekspozīcijas palielināšanas, vienlaikus mēģinot izmantot iespējas, ko piedāvā taktiska "tirdzniecība koridorā".

"Šobrīd tirgus ir pārpirkts un tam vajadzētu tuvoties no īso pozīciju puses. Tradicionāli par alternatīvu akcijām uzskatītās etalona obligācijas arī vairs nav pievilcīgas stratēģiskiem ieguldījumiem. Ienesīgumi šeit ir zemi, tirgus - spekulatīvs. Tiem, kas meklē drošību, labāk to darīt etalona īstermiņa galā. Ja ir vēlēšanās šajā procesā arī kaut ko nopelnīt, der pievērst uzmanību atsevišķu banku termiņdepozītiem. Joprojām interesantas iespējas katrai gaumei iespējams atrast Austrumeiropas parāda vērtspapīru tirgū. Arī te nupat piedzīvots iespaidīgs "rallijs", kas daļēji izsmēlis sektora pievilcību," norāda eksperts.

Līdz ar to ieteicamajā eiro portfelī konservatīvo daļu varētu veidot likvīdi naudas tirgus instrumenti - īstermiņa ļoti droši etalona papīri - un drošu, piemēram, valsts, banku 3-6 mēnešu depozīti, kuriem varētu atvēlēt pa 20% katram. Vidēji riskanto portfeļa daļu varētu veidot no Austrumeiropas obligācijām (īpatsvars 35%), savukārt riskanto daļu varētu atvēlēt akciju tirdzniecības pozīcijām (īpatsvars 15%), kā arī vidēja termiņa pozīcijām izejvielās - jēlnafta, zelts (īpatsvars 10%).

Vaikulis iesaka izvairīties no atvērtām valūtas pozīcijām. Tas attiecas gan uz lielajām valūtām - eiro, dolārs, britu mārciņa, gan uz eksotiskām attīstības valstu valūtām - Austrumeiropas, Āzijas, Latīņamerikas valūtām.

"Sampo Life" Investīciju pārvaldes projektu vadītājs Aldis Celms iesaka nedaudz lielāku uzsvaru likt uz attīstības tirgu, ASV un Zviedrijas kompāniju akcijām.

Komentējot, kuri akciju tirgus segmenti šajā laika periodā varētu būt visienesīgākie, Makijenko norāda, ka kopumā akciju tirgus attīstības perspektīva ir negatīva un no šāda veida ieguldījumiem tuvāko sešu mēnešu laikā ieteicams atturēties. Tomēr kompānijas, kas strādā lēto preču un pakalpojumu segmentā, kas ir īpaši pieprasīti krīzes un ienākumu samazināšanās laikā, piemēram, "McDonald's" un "H&M", uz kopējā fona var justies labāk.

Turpinoties pieaugumam preču tirgos, varētu pieaugt pieprasījums pēc resursu ieguves un enerģētikas kompāniju vērtspapīriem. Vēl viens potenciāli interesants segments ir farmācija, īpaši, ja cūku gripas tēma turpinās attīstīties.

Kā prognozē "LKB Krājfondu" valdes priekšsēdētājs, savukārt finanšu pakalpojumu sektors varētu ciest visvairāk, jo tieši šajā sektorā bija vērojams visstraujākais un nepamatotākais pieaugums pēdējo mēnešu laikā. Arī informācijas tehnoloģiju (IT) un transporta sfēra varētu ievērojami ciest, turpinoties ekonomikas lejupslīdei.

Rozenfelds skaidro, ka tas, kuram sektoram klāsies labāk vai sliktāk, visticamāk, būs tieši pakārtots kopējam noskaņojumam akciju tirgos. Ja akciju tirgos valdīs optimisms, labāk varētu klāties IT sektora un citu ciklisko uzņēmumu akcijām. Arī finanšu sektora uzņēmumu akcijas šajā gadījumā varētu uzrādīt straujāku pieaugumu nekā tirgus kopumā.

Ja investoru noskaņojums un globālās ekonomikas atkopšanās prognozes no jauna pasliktināsies un globālās ekonomikas atkopšanās izredzes no jauna pasliktināsies, varētus sagaidīt, ka stabilākas būs, piemēram, neciklisko veselības aprūpes un plaša patēriņa preču ražošanas uzņēmumu akcijas, prognozē eksperts.

Celms norāda, ka patlaban priekšroka tiek dota aizsardzības stratēģijas (neciklisko) nozaru akcijām, nevis cikliskajām akcijām, saprotot, ka vēlāk būs jāveic pretēja darbība, nomainot aizsardzības stratēģijas nozares (sabiedrisko pakalpojumu sniedzēji u.c.) ar cikliskajām akcijām (ražošanas kompānijas). Patlaban tirgū ir sācies zemākā akciju cenu līmeņa noteikšanas process.

Komentējot, kuru preču kontrakti sešu mēnešu periodā sola vislielāko ienesīgumu, Makijenko ieguldījumiem preču tirgos iesaka izvēlēties naftas un zelta kontraktus.

Savukārt Rozenfelds norāda, ka viss būs atkarīgs no kopējā noskaņojuma finanšu tirgos. Ja turpinās valdīt optimisms un makroekonomikas dati apliecinās globālās ekonomikas atkopšanos, tad labi klāsies arī dabas resursu cenām. Ja noskaņojums pasliktināsies, tad, visticamāk, atkāpsies naftas un citu rūpniecisko metālu cenas, bet labi klāties varētu zelta un citu dārgmetālu cenām, kas investoriem kalpos kā patvērums.

Tuvākajā laikā no dabas resursu un izejvielu cenām, ļoti iespējams, varētu sagaidīt konsolidāciju vai nelielu cenu atkāpšanos, ņemot vērā pēdējo divu mēnešu laikā piedzīvoto kāpumu, prognozē eksperts.

Savukārt "Parex Asset Management" no izejvielu aktīviem priekšroku dod jēlnaftai.

"Joprojām par galveno naftai vidējā un ilgākā termiņā labvēlīgo faktoru uzskatām tekošo tirgus cenu neatbilstību naftas iegūšanas izmaksām. Kā vienu no piemērotākajiem instrumentiem spēlei akciju, naftas un zelta tirgos var izmantot tā saucamos "Exchange Traded Funds" (ETF). Tie tirgojas līdzīgi kā akcijas, minimālā ieguldījuma summa ir līdzvērtīga vienas fonda daļas vērtībai un ir domāti spēlei gan uz cenu kāpumu (garās pozīcijas), gan kritumu (īsās pozīcijas)," akcentē Vaikulis.

Savukārt Celms uzsver, ka gada otrajā pusē pievilcīgas investīcijas varētu būt zeltā un rūpnieciskajos metālos, jo tad varētu būt stabilizējusies situācija pasaules rūpnieciskajā sektorā.