2009. gada 19. maijs, 08:42

ASV pauž vilšanos par Krievijas aiziešanu no sarunām ar Gruziju

Jauns.lv

Vašingtona, 19.maijs, LETA--AFP. ASV pauda vilšanos par Krievijas lēmumu pamest starptautisko vidutāju rīkotās miera sarunas ar Gruziju.

Krievijas un Dienvidosetijas delegācijas pirmdien pameta Ženēvā noorganizētās sarunas ar Gruziju par situācijas noregulēšanu Kaukāzā. Abhāzijas delegācija sarunas boikotēja.

"ASV pauž nožēlu, ka Krievija sekoja Dienvidosetijas separātistiem, pametot Ženēvas sarunas ar Gruziju. ASV arī pauž nožēlu par abhāzu lēmumu boikotēt sarunas," sacīja ASV Valsts departamenta pārstāvis Ians Kellijs.

"ASV izbrīna šāda rīcība, kas ir pretrunā ar 12.augustā noslēgto pamieru, kā arī ANO Drošības padome rezolūciju Nr.1866. Fakts, ka sarunu pamešana notika pirms kādu saturīgu diskusiju sākšanās, skaidri liecina par [Krievijas, Dienvidosetijas un Abhāzijas] koordinētiem centieniem apdraudēt Ženēvas sarunas," piebilda Kellijs, paužot cerības, ka Krievijas delegācija un osetīnu un abhāzu pārstāvji otrdien atgriezīsies pie sarunu galda.

Abhāzija iepriekš paziņoja, ka tā boikotēs diskusijas, protestējot pret to, kā ANO ir raksturojusi reģiona statusu. ANO ziņojumos reģions ir nodēvēts par Abhāziju, Gruzijā.

Abhāzijas un Dienvidosetijas pašpasludināto neatkarību ir atzinusi tikai Krievija un vēl dažas valstis.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Maskavas delegācija pametusi sarunas, "jo netika ievēroti pamatnosacījumi šo sarunu kārtas rīkošanai", ar to domājot abhāzu delegācijas līdzdalību.

Gruzijas ārlietu ministra vietnieks Giga Bokerija bija nikns par sarunu izjaukšanu, apsūdzot Krieviju starptautiskās kopienas šantažēšanā.