2009. gada 19. maijs, 10:06

Šrilankas prezidents paziņo par tamilu kaujinieku pilnīgu sakaušanu

Jauns.lv

Kolombo, 19.maijs, LETA--AFP. Šrilankas prezidents Mahinda Radžapakse otrdien paziņoja par tamilu kaujinieku pilnīgu sakaušanu, solot etniskās nesaskaņas tālāk risināt politiskā ceļā.

Uzrunā parlamentā Radžapakse norādīja, ka valdība tagad kontrolē salas teritorijas ikvienu collu un ka terorisms ir pilnībā sakauts.

Prezidents uzsvēra, ka tamilu tīģeru sakaušana ir uzvara visai nācijai un ka to nevajadzētu uzskatīt par tamilu minoritātes sakāvi.

Radžapakse solīja izvērst politisku procesu kopienu samierināšanai, kā arī lūdza starptautisku palīdzību pilsoņkara postītās valsts atjaunošanai.

Kā jau ziņots, Šrilankas armija pirmdien paziņoja par uzvaru pār tamilu nemierniekiem, izbeidzot valstī 25 gadus ilgušo pilsoņkaru.

Armija arī paziņoja par tamilu "tīģeru" līdera Velupillaja Prabhakarana nogalināšanu. Šrilankas armija bija apņēmusies sagūstīt vai nogalināt Prabhakaranu, baidoties, ka aizbēgšanas gadījumā viņš mēģinātu no jauna pulcināt sekotājus un atgriezties pie vardarbības.

Kaut arī Šrilankas valdība izplatīja Prabhakarana līķa fotogrāfijas, tamilu nemierniekus atbalstošā interneta vietnē otrdien publicēta informācija, ka kaujinieku līderis ir dzīvs un atrodas drošībā.

Tamilu nemiernieku līderi svētdien pavēstīja, ka noliek ieročus, un atzina, ka gadu desmitiem ilgušo karu par neatkarīgas tamilu valsts izveidošanu Šrilankā zaudējuši.

Kara pēdējās epizodes pirmdien norisinājās aptuveni 300 kvadrātmetrus lielās kāpās Šrilankas ziemeļaustrumu Indijas okeāna piekrastē, kur bunkuros un tranšejās bija iebarikādējušies pēdējie tamilu nemiernieki.

Šrilankas armijas paziņojums iezīmē beigas vienam no Āzijas senākajiem un brutālākajiem etniskajiem konfliktiem, kas prasījis vairāk nekā 70 000 cilvēku dzīvības brutālās kaujās, pašnāvnieku uzbrukumos, sprādzienos un slepkavībās.

Tamilu nemiernieku grupējums "Tamililamas atbrīvošanas tīģeri" (LTTE) radās septiņdesmitajos gados ar mērķi izveidot neatkarīgu tamilu valsti Šrilankas ziemeļos.

1983.gadā pēc tamilu nemiernieku uzbrukuma armijas patruļai, nogalinot 13 karavīrus, sākās plaša mēroga karadarbība un pret tamiliem vērsti nemieri.

Tamilu separātistu nemiernieki reiz bija pasaulē viena no visdraudīgākajām kaujinieku armijām un vairākus gadus pārvaldīja faktisku minivalsti, kas aizņēma trešo daļu no Šrilankas teritorijas. Pēc neskaitāmām neveiksmīgām miera sarunu kārtām Šrilankas valdība pirms diviem gadiem sāka plašu ofensīvu tamilu sakaušanai.

Šrilankas valdības triumfa brīdi aizēno apsūdzības, ka valdības masveida apšaudēs cietuši arī tūkstošiem nevainīgu civiliedzīvotāju, kas bija iesprostoti kauju zonās.

ANO cilvēktiesību organizācija pieprasījusi, lai tai tiktu ļauta brīva pieeja reģionam, lai veiktu izmeklēšanu par apsūdzībām kara noziegumos.

Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja, kas ir vienīgā neitrālā organizācija, kurai bijusi pieeja kara zonai, notiekošo raksturoja kā "prātam neaptveramu humāno katastrofu".

Arī Eiropas Savienība (ES) pirmdien pieprasīja, lai Šrilankas valdība ļauj konflikta zonai piekļūt starptautiskajiem ekspertiem.