2009. gada 19. maijs, 11:54

Japāņu astronauts kosmosā izmēģina "lidojošo paklāju"

Jauns.lv

Tokija, 19.maijs, LETA--AFP. Japāņu astronauts, demonstrējot izaicinājumus, ko kosmosā rada bezsvara stāvoklis, izpildīja skatītāju iesniegtos uzdevumus un izmēģināja "lidojošo paklāju", locīja apģērbu un lietoja acu pilienus.

Videoklipā, ko internetā ievietojusi Japānas Aerokosmiskās telpas izpētes aģentūra (JAXA), Koiči Vakata, stāvēdams uz balta palaga, līdzeni slīd pa Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) kabīni kā uz sniega dēļa.

"Lidojumā uz burvju paklāja es izmantoju līplenti, lai pēdas turētos pie tā," 45 gadus vecais astronauts atklāja savā stāstījumā mikrofonā, kas brīžiem atgādināja varietē šovu.

Šis eksperiments bija viens no 16 oriģināliem uzdevumiem, kas tika izraudzīti no idejām, kuras kosmosa aģentūrai bija iesūtījuši simtiem Japānas pilsoņu, sākot no bērnudārza audzēkņiem līdz 90 gadus vecam vīram.

Citā uzdevumā Vakata demonstrēja, kā bezsvara stāvoklī lietot acu pilienus. Vakata arī mēģināja salocīt kreklu un cīnījās ar plīvojošajām kosmosa kombinezona piedurknēm.

Šos uzdevumus viņš veica SKS japāņu laboratorijā "Kibo" ("Cerība") 15.maijā. Videoierakstu var vērot internetā http://iss.jaxa.jp/library/video/omoshiro_090515.php.