2009. gada 19. maijs, 14:36

CVK: Iztiekot bez prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, Lietuva ietaupījusi 800 000 litu

Jauns.lv

Viļņa, 19.maijs, LETA. Ievēlot savu jauno prezidenti jau pirmajā kārtā, Lietuva ietaupījusi 800 000 litu (163 200 latus), paziņojis Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Zenons Vaigausks.

"Aģitācijai vien ietaupīti 500 000 litu, bet kopumā - 800 000 litu," viņš norādījis.

Jau ziņots, ka jautājums, vai šajās prezidenta vēlēšanās būs vajadzīga otrā kārta, šoreiz tika uzskatīts par galveno balsojuma intrigu, jo jau tā bija skaidrs, ka līdzšinējā Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite tālu apsteigs visus sešus savus sāncenšus.

Saskaņā ar Lietuvas konstitūciju, ja pirmajā kārtā piedalās vairāk par pusi balsstiesīgo iedzīvotāju, kandidāta uzvarai pietiek ar vienas trešdaļas balsotāju atbalstu. Savukārt, ja vēlētāju aktivitāte nesasniegtu 50%, vienam kandidātam būtu jāiegūst vismaz trešā daļa visu Lietuvas iedzīvotāju jeb vismaz 68% pirmajā kārtā nobalsojušo pilsoņu balsu. Pretējā gadījumā būtu nepieciešama otrā kārta.

Tomēr šoreiz tika izpildīti abi kritēriji - balsošanā piedalījušies pāri par 50% vēlētāju un 69% no viņiem atbalstījuši Grībauskaiti. Galīgos balsošanas rezultātus CVK paziņos nedēļas laikā.

Vienlaikus CVK atzinusi, ka vairāk nekā 13% balsstiesīgo iedzīvotāju šoreiz tā arī nav saņēmuši vēlētāju apliecības. Tieši šis apstāklis pirms vēlēšanām viesa ekspertos bažas par nepietiekamu vēlētāju aktivitāti. Kā izteicies Vaigausks, iespējams, ka nākotnē Lietuvai vajadzētu atteikties no pārspīlēti stingrās prasības izsniegt šīs apliecības katram vēlētājam pret parakstu.