2009. gada 19. maijs, 15:09

Mediji: Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas spīkers paziņos par savu demisiju

Jauns.lv

Londona, 19.maijs, LETA--AFP. Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas spīkers, kurš nonācis kritikas krustugunīs saistībā ar likumdevēju tēriņu skandālu, gatavojas otrdien paziņot par savu atkāpšanos no amata, ziņo mediji.

Maikls Mārtins gatavojas nākt klajā ar paziņojumu par savu aiziešanu no amata plkst.14.30 (plkst.16.30 pēc Latvijas laika), ziņo raidorganizācija BBC, televīzijas kanāls "Scottish Television" un laikraksts "The Sun".

Tādējādi Mārtins būs pirmais apakšpalātas spīkers, kurš kopš 1695.gada spiests priekšlaicīgi pamest savu amatu. Viņš tiek kritizēts par to, ka nav spējis reformēt deputātu izdevumu kontroles sistēmu.

Pēdējo 11 dienu laikā laikraksts "Daily Telegraph" nodevis atklātībai ziņas par virkni valsts apmaksāto likumdevēju rēķinu, sākot ar peldbaseina apmeklējumiem un tenisa kortu remontiem un beidzot ar kroņluktura uzstādīšanu un notekgrāvja tīrīšanu.

Kopumā ierosinājumu izteikt neuzticību Mārtinam parakstījuši 23 deputāti, kas pārstāv visas lielākās partijas.

Komentētāji jau atzinuši, ka Mārtina liktenis bija izlemts pēc apakšpalātas pirmdienas sēdes, kas izcēlās ar savu nervozo un saspīlēto gaisotni. Pēc Mārtina sniegtā ziņojuma par skandālu viņam nācās uzklausīt atkārtotus kolēģu pieprasījumus atstāt savu amatu.

"Maikls Mārtins kā palātas spīkers ir beigts," uzskata laikraksta "The Times" komentētājs Pīters Raidels. "Tagad jautājums ir kad, nevis vai. (..) Viņa aiziešana plaši tiek atzīta par nepieciešamu, lai gan tikai par simbolisku soli parlamenta reputācijas [tālākas] krišanās apturēšanai."