2009. gada 19. maijs, 15:17

LLU uzņem lauksaimniekus bezmaksas kursos

Jauns.lv

Jelgava, 19.maijs, LETA. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Mūžizglītības centrā sākusies dalībnieku pieteikšanās bezmaksas kursiem lauksaimniecībā.

LLU Preses daļas vadītājs Juris Kālis aģentūru LETA informēja, ka tādā veidā sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) LLU ievieš Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) atbalstītu projektu arodapmācības un informācijas pasākumu arodapmācības aktivitātē.

Projekta mērķis ir nodrošināt pieejamu arodapmācību, kas veidotu izpratni par lauksaimniecības vides aspektiem un nodrošinātu videi draudzīgu lauksaimniecības attīstību, ilgtspējīgu dabas resursu apsaimniekošanas metožu lietošanu, kā arī zinātnes un jaunas prakses atziņu izmantošanu pārtikas ražošanas nozarē.

Piedāvātie arodapmācības kursi domāti pārtikas un lauksaimnieciskajā ražošanā nodarbinātajiem iedzīvotājiem, kā arī citiem interesentiem.

Pārtikas ražošanas nozarē strādājošiem klausītāju grupas ir nokomplektētas un intensīvas mācības šinī jomā ir jau sākušās. Kursanti apgūst zināšanas tādos jautājumos kā minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā, pārtikas preču marķējums un iepakojums, pārtikas produktu kvalitāte un nekaitīgums, kā arī mārketings - produkta virzība tirgū.

Pieteikšanās arodapmācības kursiem lauksaimniecībā nodarbinātajiem nupat sākusies. No piecām piedāvātajām nodarbību tematiskajām grupām klausītāji var izvēlēties sev vispiemērotāko.

Pirmajā no grupām atbilstoši tirgus situācijai paredzēts aplūkot aktuālus saimnieciskās darbības analīzes un restrukturizācijas jautājumus - laukaugu audzēšanas, zirgkopības, aitkopības, piena lopkopības, gaļas lopkopības, netradicionālās putnkopības un cūkkopības, dārzkopības un daiļdārzkopības specializācijas virzienos.

Otrā tematiskā nodarbību grupa būs veltīta saimnieciskās darbības pārtraukšanas kārtības ekonomiskajiem un juridiskajiem aspektiem, bet trešā - valsts un ES prasībām un atbalsta pasākumiem lopkopības vai augkopības saimniecībām.

Savukārt ceturtā grupa - kooperācija kā efektīvas lauksaimnieciskās ražošanas un konkurētspējas sekmētāja laukos - īsti piemērota būs lauku saimniekiem, kuri specializējas graudkopības, linkopības, aitkopības, piena lopkopības, gaļas lopkopības, dārzeņkopības un augļkopības virzienos.

Piektā nodarbību tematiskā grupa pašreizējos ekonomiskajos apstākļos lieti noderēs uzņēmējiem, kuriem vairāk rūp pārtikas produktu ražošanas iespējas mājas apstākļos un produkcijas nelielos daudzumos piegāde gala patērētājiem.

Nodarbības vadīs LLU vadošie mācību spēki, kā arī dažu citu zinātnisko iestāžu darbinieki, kuri ir autoritātes attiecīgās nozares speciālistu vidū.

Nodarbības lauksaimniekiem Jelgavā galvenokārt sāksies maija beigās vai jūnija sākumā, bet ceturtās tematiskās grupas klausītājiem - arī jūlijā.

Tās notiks Jelgavā, Cēsu, Ludzas un Valmieras rajonā. Pavisam minētās bezmaksas arodapmācības pārtikas un lauksaimnieciskajā ražošanā nodarbinātajiem iedzīvotājiem notiks 38 grupās un aptvers 580 klausītājus.

Tēmas