2009. gada 19. maijs, 15:46

Cer būtiski uzlabot Latvijas rezultātus Pasaules Bankas uzņēmējdarbības vides reitingā "Doing Business"

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Mazinot administratīvo slogu nekustamo īpašumu, darba tiesisko attiecību elastības un būvniecības jomās, kā arī pilnveidojot maksātnespējas procesu, šogad cer uz būtisku Latvijas rezultātu uzlabojumu Pasaules Bankas uzņēmējdarbības vides reitingā "Doing Business".

Tas teikts šodien valdībā uzklausītajā informatīvajā ziņojumā par Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna 2009.gadam iekļauto uzdevumu izpildes gaitu. Kopumā plānā iekļauti 46 pasākumi, no kuriem līdz 1.aprīlim ir izpildīti 11 pasākumi, divi pasākumi nav izpildīti un pārējo pasākumu izpilde tiek turpināta.

Pie paveiktajiem darbiem ierindota vienlīdzīgas konkurences vides nodrošināšana būvniecībā, nekustamā īpašuma reģistrācijas procedūras paātrināšana, tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas termiņa pagarināšana un tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanas termiņa pagarināšana.

Veikta normatīvo aktu prognozējamības veicināšana, publicējot grāmatvedības normatīvo aktu projektus Finanšu ministrijas mājaslapā, un pagarināta pievienotās vērtības nodokļa reversā maksāšanas kārtība darījumos ar kokmateriāliem.

Nav izpildīts pasākums "nekustamā īpašuma nostiprinājuma lūguma iesniegšana jebkurā Zemesgrāmatas nodaļā", kas paredzēja Tieslietu ministrijai sagatavot un iesniegt grozījumus Zemesgrāmatu likumā, nosakot, ka dokumentus nekustamā īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā var iesniegt jebkurā zemesgrāmatu nodaļā.

Tāpat nav veikta pasākuma "par ārvalstu tūristu deklarācijā sniegto ziņu nodošanas kārtību" izpilde, ka paredzēja līdz 1.aprīlim vienkāršot normas un procedūras attiecībā uz lauku tūrisma mītnēs aizpildītajā ārzemnieka deklarācijas veidlapā sniegto ziņu nodošanu Valsts policijas teritoriālajai iestādei.

Ziņojumā teikts, ka tiek turpināts darbs pie būvniecības procesa regulējošo normatīvo aktu bāzes pilnveidošanas, tehnisko prasību noteikšanas atsevišķiem būvju veidiem un pašvaldību pirmpirkuma tiesību gadījumu noteikšanas.

Šā gada "Doing Business" indeksā, kurš aptver izmaiņas administratīvajās procedūrās no 2007.gada 2.jūnija līdz 2008.gada 1.jūnijam, Latvija progresējusi četrās administratīvo procedūru jomās: būvniecības saskaņošanā, īpašuma reģistrēšanā, kredītu saņemšanā un līgumsaistību izpildē.

Šajā atskaites periodā Latvija piedzīvojusi relatīvu kritumu sešās jomās: uzņēmējdarbības uzsākšanā, darbinieku nodarbināšanā, investoru aizsardzībā, nodokļu maksāšanā, importa un eksporta procedūrās, kā arī uzņēmējdarbības izbeigšanā.

Lai veicinātu Latvijas reitingu uzlabošanu "Doing Business" rādītājos Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānā 2009.gadam galvenā vērība tika pievērsta jomām, kurās Latvijas rādītāji ir zemāki.

Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāna 2009.gadam pirmajā ceturksnī izpildītie pasākumi, kas pēc būtības uzlabos Latvijas reitingu salīdzinājumā ar citām valstīm "Doing Business" indeksā, ir administratīvā sloga mazināšana nekustamo īpašumu, darba tiesisko attiecību elastības un būvniecības jomās, kā arī maksātnespējas procesa pilnveide.

Ziņojumā secināts, ka jaunais Maksātnespējas likums Latvijā stājās spēkā tikai 2008.gada 1. janvārī, tāpēc "Doing Business 2009" dati balstīti uz vecā likuma bāzes. Tie lielā mērā atspoguļo novecojušu situāciju, tāpēc sagaidāms, ka "Doing Business 2010" Latvijas rezultāti būs būtiski uzlabojušies.