2009. gada 19. maijs, 16:41

Lietuvas finanšu ministrs pēc saspringta Seima neuzticības balsojuma tomēr paliek amatā

Jauns.lv

Viļņa, 19.maijs, LETA--ELTA. Lietuvas Seims otrdien pēc spraigām diskusijām aizklātā balsojumā tomēr nav izteicis neuzticību finanšu ministram Aļģirdam Šemetam, atstājot viņu amatā, lai gan ministra liktenis, šķiet, karājās mata galā.

Jau pagājušajā ceturtdienā Seims izskatīja interpelāciju pret ministru, kuru pieprasījuma iniciatori apsūdzēja sasteigtas un nepārdomātas nodokļu politikas īstenošanā.

Pats Šemeta savukārt uzsvēra, ka uzņemas pilnīgu atbildību par saviem un premjerministra Andrjus Kubiļus valdības lēmumiem, bet vienlaikus norādīja, ka iepriekšējās Lietuvas valdības nav atstājušas tagadējam Ministru kabinetam nekādu citu iespēju pārvarēt ekonomisko krīzi.

Otrdienas sēdē īpaši izveidotās redakcijas komisijas locekļi sašķēlās un iesniedza parlamentam divus lēmuma projektus - vienā bija piedāvāts atzīt Šemetas atbildes uz interpelācijā uzdotajiem jautājumiem par neapmierinošām, otrā ierosināts tās uzskatīt par pieņemamām. Pirmo variantu atbalstīja vairākums - 72 deputāti, bet otro - tikai 52 deputāti, tāpēc saskaņā ar Seima statūtiem jautājums par iespējamo neuzticības izteikšanu ministram bija jāizskata aizklātā balsojumā.

Interpelācijas autori pirms balsojuma izteica viedokli, ka Šemeta "ir neuzticības vērts", un aicināja kolēģus balsot bez svārstīšanās.

Tomēr, apkopojot rezultātus, izrādījās, ka aizklātajā balsojumā piedalījušies tikai 56 deputāti un par neuzticības izteikšanu balsojuši 42 no viņiem, vēl divi parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies, bet 12 biļeteni atzīti par nederīgiem. Lietuvas Seimā pavisam ir 141 deputāts. Lai izteiktu neuzticību ministram, balsojumā būtu bijis jāpiedalās vismaz 71 deputātam.

Pirms tam premjerministrs intervijā Lietuvas radio pauda viedokli, ka Šemeta būtu noteikti jāsaglabā ministra amatā.

Pēc viņa teiktā, šai valdības amatā sen nav bijis tāda līmeņa profesionāļa, turklāt Lietuvas pašreizējo finanšu politiku atzinīgi vērtējis gan Starptautiskais Valūtas fonds, gan Eiropas Komisija (EK). Savukārt opozīcijas kritiku premjers atzinis par visnotaļ paviršu.

Tikmēr jaunievēlētā Lietuvas prezidente, līdzšinējā Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāre Daļa Grībauskaite pirmdien žurnālistiem sacīja, ka gatavojas "eksaminēt" piecus Kubiļus valdības ministrus, tai skaitā Šemetu.

"Gribēšu dzirdēt viņu spriedumus un pati attiecīgi pieņemšu lēmumus. Šie lēmumi būs īsi - vai nu, vai nu. Vai nu spēj strādāt un mainīties, vai nē," izteikusies Grībauskaite, tomēr piebildusi, ka negatavojas "mētāties ar cilvēkiem".

Interpelāciju pret finanšu ministru bija ierosinājusi sociāldemokrātu partija, kas Lietuvā atradās pie varas līdz pagājušajam rudenim, bet to atbalstīja vēl divas opozīcijas partijas - "Kārtība un taisnīgums" un Darba partija. Dokumentu bija parakstījuši 34 Seima deputāti.