2009. gada 19. maijs, 18:09

Vides ministrija ar budžeta grozījumiem plāno samazināt izdevumus gandrīz par Ls 3 miljoniem

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Vides ministrija (VidM) valsts budžeta grozījumos plāno samazināt izdevumus par gandrīz trīs miljoniem latu, aģentūru LETA informēja VidM Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Krūkle.

Viņa informēja, ka galvenais izdevumu samazinājums plānots tieši ar strukturālām un institucionālām izmaiņām. Ja Ministru kabinets apstiprinās šos budžeta grozījumus, tad tiks veikta septiņu dabas aizsardzības institūciju reorganizācija, apvienojot vienā institūcijā esošās īpaši aizsargājamo dabas teritoriju administrācijas.

"Šādi vienotāk, vienveidīgāk un koordinēti tiks nodrošināta valsts funkciju veikšana, kā arī reģionālās struktūrvienības tiks atslogotas no administratīvo funkciju veikšanas. Reorganizācija šogad ļaus ietaupīt 165 171 latu, 2010.gadā - 130 342 latus," sacīja Krūkle.

Tāpat ir plānots veikt Valsts vides dienesta reorganizāciju, pievienojot tam Radiācijas drošības centru, lai optimizētu administratīvās funkcijas, šogad ietaupot 282 453 latus, bet 2010.gadā - 564 910 latus.

Uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras un Bīstamo atkritumu pārvaldības aģentūras bāzes tiks izveidota jauna kapitālsabiedrība VSIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra". Kā skaidro VidM, šādi tiks optimizēta radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana, optimizēta informācijas sagatavošana Eiropas Komisijai, Eiropas Vides aģentūrai un konvenciju sekretariātiem. Tāpat šādi tiks optimizēta upju baseinu apgabalu apsaimniekošanas plānošana un gaisa, virszemes un pazemes ūdeņu monitorings. Šādi tiks samazināts strādājošo skaits valsts pārvaldē par aptuveni 400 amatiem. Reorganizācija šogad ļautu ietaupīt 487 278 latus, bet 2010.gadā - 1 424 919 latus.

Nozaru politikas jomā plānota kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos izmaksu iesaldēšana, šādi ietaupot 200 000 latu gadā. Tāpat atcelta kompensāciju izmaksa zemes lietotājiem par īpaši aizsargājamo nemedījamo sugu un migrējošo sugu dzīvnieku nodarītajiem būtiskiem postījumiem, šogad ietaupot 209 727 latus.

Atlikta arī dabas rezervātu un nacionālo parku zemju reģistrācija zemesgrāmatā, tādējādi šogad ietaupot 48 002 latus.