2009. gada 19. maijs, 21:19

Rosina pēc īpašu pilnvaru izmantošanas finanšu ministra lēmumu apstiprināt valdībā

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Īpašas pilnvaras finanšu ministram varētu tikt piešķirtas ar nosacījumu, ka pēc to izmantošanas šīm darbībām nepieciešams Ministru kabineta (MK) akcepts, aģentūru LETA informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL).

Kā komisijas sēdē teicis finanšu ministrs Einars Repše (JL), Finanšu ministrijai (FM) vajadzētu būt iespējai "piespiest bremzes", ja ar finansēm ir kādas problēmas.

Komisijas priekšsēdētājs Bērziņš uzskata, ka šādu pilnvaru piešķiršana ir pareiza izvēle, jo finanšu ministram ir pieejama aktuālākā finanšu informācija, tomēr Bērziņš piekrīt, ka pēc šo īpašo pilnvaru izmantošanas katrā konkrētajā gadījumā to vajadzētu akceptēt Ministru kabinetam.

Komisijā konceptuāli bijusi vienprātība par šādu pilnvaru piešķiršanu finanšu ministram.

Pret sākotnējo likumprojekta redakciju iebilst Saeimas Juridiskais birojs, norādot, ka šādu pilnvaru piešķiršana vienam ministram ir pretrunā ar Satversmes 61.pantu, kas nosaka, ka Ministru kabinets apspriež visus atsevišķus ministriju izstrādātos likumprojektus un jautājumus, kuri attiecas uz vairāku ministriju darbību, kā arī atsevišķu kabineta locekļu ierosinātus valsts politikas jautājumus.

Finanšu ministrija un Saeimas Juridiskais birojs līdz rītdienai, 20.maijam, precizēs likumprojekta redakciju, un to atkārtoti plkst.10 skatīs komisijā.

Plānots, ka likumprojektu pirmajā lasījumā ceturtdien, 21.maijā, skatīs Saeimā.

Iepriekš skatīšanai Saeimas komisijās tika nodoti valdības iesniegtie grozījumi likumā par budžetu un finanšu vadību, kurā paredzēts noteikt, ka finanšu ministram ir tiesības dot rīkojumu Valsts kasei noteiktam periodam piemērot konta lietošanas ierobežojumus.

Ierobežojumus varēs noteikt, ja triju mēnešu periodā valsts budžeta nodokļu un nenodokļu faktiskie ieņēmumi attiecībā pret plānotajiem ieņēmumiem samazinās par vairāk nekā 0,2% no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās iekšzemes kopprodukta prognozes, faktiski uzkrātais valsts budžeta deficīts triju mēnešu periodā pārsniedz plānoto budžeta deficītu par vairāk nekā 0,2% no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās iekšzemes kopprodukta prognozes vai ja finanšu ministram ir iesniegts Valsts kases ziņojums par resursu nepietiekamību saistību izpildes nodrošināšanai.

Finanšu ministram par savu rīkojumu būs jāinformē Ministru kabinets un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija. Savukārt Valsts kase saskaņā ar finanšu ministra rīkojumu noteiks konta lietošanas ierobežojumus noteiktam periodam un informēs par to ministrijas.