2009. gada 19. maijs, 21:57

Par izmaiņām vecāku pabalstos valdība lems nākamnedēļ

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Jautājumu par izmaiņām attiecībā uz bērna piedzimšanas pabalsta un ģimenes valsts pabalsta, kā arī vecāku pabalsta jeb "māmiņu algu" izmaksu Ministru kabinets plāno skatīt nākamnedēļ, tā pēc valdības sēdes preses konferencē mediju pārstāvjus informēja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Kā norādīja Augulis, minēto jautājumu izskatīšana šodien atlikta, jo vēl nepieciešami precizējumi.

Par šiem jautājumiem tiks lemts nākamajā sēdē, līdz kurai izmaiņas pabalstos jāizvērtē pēc tiesiskās paļāvības principa, kas paredz līdz grozījumu spēkā stāšanās laikam noteikt 306 dienu garu pārejas periodu.

Tas nozīmē, ka nākamajā sēdē valdībai būs jāizlemj, vai izmaiņas vecāku pabalstu izmaksas kārtībā un apmēros stāsies spēkā jau šogad vai arī nākamā gada 1.maijā, ja būs iespējams veikt izdevumu samazināšanu Ekonomikas, Zemkopības un Finanšu ministrijas dažādās programmās, novirzot līdzekļus Labklājības ministrijai (LM).

Uz jautājumu, vai tiek izskatīta iespēja, ka strādājošiem vecākiem vecāku pabalsts vispār tiktu atņemts, ministrs tikai atbildēja, ka būtu jāatgriežas pie sākotnējās kārtības, kad "māmiņu alga" tika maksāta nestrādājošai māmiņai, kura šo laiku pavadīja kopā ar bērnu.

Kā ziņots, lai netiktu veikta vecāku pabalstu jeb tā dēvēto māmiņu algu samazināšana līdz 50% ar atpakaļejošu datumu, valdība šodien plānoja skatīt jautājumu par izdevumu samazināšanu Ekonomikas, Zemkopības un Finanšu ministrijas dažādām programmām.

14.maijā premjers Valdis Dombrovskis (JL) izdeva rezolūciju, kurā uzdeva finanšu ministram un labklājības ministram meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, neveicot vecāku pabalstu samazināšanu līdz 50% ar atpakaļejošu spēku visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku.

Plānots samazināt izdevumus Ekonomikas ministrijas budžeta programmā "Enerģētikas politika", Zemkopības ministrijas budžeta programmās, kurās paredzēti līdzekļi Eiropas Savienības fondu apguvei, un Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammā "Finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai".

Tādējādi LM papildus iegūtu 22,2 miljonus latu: Ekonomikas ministrijas programmai tiks atņemti 1,2 miljoni latu, Zemkopības ministrijas - trīs miljoni latu, bet Finanšu ministrijas - gandrīz 18 miljoni latu.

Kā ziņots, 12.maijā pēc vairāku stundu ilgām diskusijām valdība panāca vienošanos par vecāku pabalstu samazināšanu, paredzot, ka maksimālie vecāku pabalsta griesti tiem nestrādājošiem vecākiem, kuriem bērni piedzims pēc 1.jūlija, būs 500 lati, savukārt strādājošiem vecākiem, kuriem bērni piedzims pēc 1.jūlija, būs ne vairāk kā 250 lati mēnesī jeb 50% samazinājums no aprēķinātā pabalsta. Līdz 1.jūlijam dzimušajiem bērniem piešķirtie pabalsti gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem tiks izmaksāti līdzšinējā apmērā.

Patlaban gan tiek meklētas iespējas noteikt pārejas periodu, lai vecāku pabalsta samazināšana neskartu vecākus, kas pašlaik gaida bērnu.

Ministru kabinets šodien atlika arī jautājumu par izmaiņām attiecībā uz bērna piedzimšanas pabalsta un valsts pabalsta izmaksu skatīšanu.

Kā ziņots, izskatīšanai valdībā iesniegtās LM rosinātās izmaiņas noteikumos par kārtību, kādā piešķir un izmaksā bērna piedzimšanas pabalstu, paredzēja, ka no 2009.gada 1.jūlija vairs netiks piešķirtas piemaksas pie Valsts sociālo pabalstu likuma 8.pantā noteiktā bērna piedzimšanas pabalsta.

Savukārt LM sagatavotie grozījumi Valsts sociālo pabalstu likumā paredzēja, ka no šā gada 1.jūlija ģimenes valsts pabalstu nepiešķirs bērna pirmajā dzīves gadā un to piešķirs tikai līdz laikam, kamēr bērns sasniedz 19 gadu vecumu.

Līdz ar to ģimenes valsts pabalstu ģimenei, kura audzina bērnu, piešķirtu par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, kā arī par bērnu, kurš ir vecāks par 15 gadiem un mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šajā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē minēto izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā, paredzēja sagatavotie grozījumi.

Tāpat sagatavotie grozījumi paredzēja, ka tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu personai, kura audzina bērnu invalīdu, ir no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas, līdz bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.

Īstenojot sagatavotos grozījumus, no 1.jūlija pabalstu nepiešķirtu bērna pirmajā dzīves gadā un to piešķirtu tikai līdz laikam, kamēr bērns sasniedz 19 gadu vecumu.

Tāpat tiesības uz piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu personai, kura audzina bērnu invalīdu, būtu no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas, līdz bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.