Vēstures jautājumos Medvedevs atgriežas Padomju Savienībā
Krievijas prezidents Aleksandrs Medvedevs (no kreisās) ar savu Venecuēlas kolēģi Ugo Čavesu, kurš Krieviju atbalsta ikvienā vēstures jautājumā.
Sabiedrība
2009. gada 19. maijs, 22:48

Vēstures jautājumos Medvedevs atgriežas Padomju Savienībā

Jauns.lv

Krievija pastiprina gan juridisko, gan ideoloģisko spiedienu, lai šīs valsts vēstures interpretācija būtu vienīgā pareizā.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ir parakstījis dekrētu, kas paredz Krievijas prezidenta pārraudzībā izveidot komisiju, kuras uzdevums būs „dot pretsparu mēģinājumiem falsificēt vēsturi, kaitējot Krievijas interesēm”.

Komisijas, kuru vadīs prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Nariškins, sastāvā būs 28 cilvēki. Viņi pārstāv gan prezidenta administrāciju, Valsts domi, Ārlietu ministriju, Federālo drošības dienestu, Iekšlietu, Tieslietu, Kultūras ministrijas, kā arī Krievijas arhīvu, ziņo Krievijas prezidenta preses dienests.

Krievija gatavojas pieņemt likumprojektu, kurā paredzēts sods par bijušajās PSRS republikās notiekošo nacisma reabilitāciju. Tā, piemēram, trīs gadu cietumsods draudēs par to, ja antihitleriskās koalīcijas dalībvalstis tiks sauktas par noziedzīgām. Ja ko tādu atļausies amatpersona, aiz restēm var nokļūt pat uz pieciem gadiem.

Tādējādi komisijas darbības lokā iekļausies arī Krievijas domstarpības ar Baltijas valstīm Un Ukrainu par vēstures jautājumiem, īpaši par Otrā pasaules kara vēsturi. Maskava uzsver, ka padomju karaspēks atbrīvojis Latviju, Igauniju un Lietuvu no nacisma, savukārt Baltijas valstis ir pārliecinātas, ka pēc padomju karaspēka ienākšanas vairākas desmitgades turpinājās padomju okupācija.

Bijušās PSRS republikas tiks sodītas diplomātiskā ceļā, izsūtot diplomātus no Krievijas vai pilnīgi pārtraucot diplomātiskās attiecības..

Krievu mediji asi noreaģējuši uz prezidenta iniciatīvu, saucot to par atgriešanos Padomju Savienībā. Līdz ar minētās komisijas izveidi D. Medvedevs ir apliecinājis, ka nebūt nav nekāds liberālis. 

Tiek uzsvērts, kavēstures pētīšana tikšot politizēta un diskusijas ierobežotas. "Aizliegs falsificēt Otro pasaules karu, tad pirmo, bet pēc tam nonāksim līdz Kuļikovas kaujai," atzīst Maskavas Karengi centra analītiķis Aleksejs Malašenko. Un vēl kāda interesanta doma no Krievijas- arvien pieaugošais PSRS uzvaras kults pār Vāciju īr bīstams. Šī kulta sekas mēs itin labi varam vērot arī Rīgā 9. maijā, kad starp svinētājiem arvien biežāk manāmi impēriski domājoši aktīvisti.. 

kasjauns.lv/foto:pix.bulls.se