Rīgas mēra kandidāti: no nekauņām līdz brašiem mīlniekiem
Politika
2009. gada 20. maijs, 00:19

Rīgas mēra kandidāti: no nekauņām līdz brašiem mīlniekiem

Jauns.lv

Visi sola visus labumus, bet kasjauns.lv pēta, kas ir redzamākie no solītājiem.

Visbagātākais un nekaunīgākais


Ainārs Šlesers, Pirmās partijas/Latvijas ceļa līdzpriekšsēdētājs, centīgi kopē Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņas stilu, izrādot rūpi par visu pēc kārtas. Te viņš apciemo Centrāltirgus un sola izdzīt no tā ķīniešu preces, te apmeklē Pašvaldības policiju vai uzrunā gluži kā uz padomjlaika politinformāciju saorganizētos sētniekus. Darbīgais kandidāts īsā laikā iemantojis lielākā nekauņas „godu”, jo satiksmes noteikumi Šleseram nav rakstīti. Savu mersedesu politiķis atstāj, kur pašam ērtāk — „zem zīmes” un pat pāri Vecrīgas ietvei.

Gan Saeimā, gan Rīgas atslēgu kārotāju vidū Šlesers ir bagātākais — iekrāts vairāk nekā pusmiljons latu, vēl 200 000 latu viņš ir aizdevis, deputātam pieder četri zemes gabali Jūrmalā (te zāģi gaida 65 koki, lai atbrīvotu vietu Šlesera jaunbūvei), zeme Anneniekos un kapitāldaļas vairāk nekā divu miljonu latu vērtībā trīs firmās. Pērn Šlesers biedru naudā savai partijai samaksājis 16 000 latu — tādējādi tas nav ziedojums un nekādi likuma noteiktie ierobežojumi nav pārkāpti.

Ienākumi „no padomēm”

Andris Ārgalis (Tautas partija) sola patriekt birokrātus, vien noklusējot, ka pats savulaik bijis gan Rīgas vicemērs, gan mērs un tātad atbildīgs par nebūšanām. Pērn lielāko algu viņš saņēmis nevis Domē, bet kā Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs — 74 953 lati. Darbs pašvaldībā devis „vien” 28 724 latus, vēl atlicis laiks SIA Rīgas meži padomes priekšsēža vietnieka pienākumiem par 8536 lati. Turklāt domnieks saņem pensiju — gada laikā 10 557 latus. Kopīpašumā ar sievu Indru Ārgalim pieder pa vienģimenes mājai Rīgā un Jūrmalā. Auto, kapitāldaļu, vērtspapīru nav.

Sportisks un tuvu skatuvei

Edgars Jaunups (Jaunais laiks) kā dziedātājas Lindas Leen mīļotais vīrietis ir vistuvāk šovbiznesam no visiem mēra amata kandidātiem. Viņš ir arī sportiskākais — darbojas Latvijas Basketbola savienības padomē, bet, tuvojoties vēlēšanām, pametis savienības ģenerālsekretāra amatu. No īpašumiem Jaunupam pieder zeme Inčukalnā, pērn bijuši 4000 latu un 180 882 Šveices franku (84 291 lats) lieli parādi.

Vistuvāk kultūrai

Eiroparlamenta deputāts Ģirts Valdis Kristovskis (Pilsoniskā savienība) ir īpaši kultūrai pietuvināts — viņa sieva ir Nacionālā teātra aktrise Ilze Rūdolfa, turklāt politiķis nav tikai skatītājs. 1999. gadā Kristovskis, tolaik aizsardzības ministrs, paņēma atvaļinājumu un kopā ar neatkarīgu aktieru trupu kā sievas producents un sponsors devās uz starptautisku teātru festivālu Ēģiptē.

Pirms vairākiem gadiem Kristovskim vajadzēja taisnoties par sievasmātes Rūtas Rūdolfas būvdarbiem Pāvilostā — kundze savu vienstāva namiņu pārveidoja par divstāvu māju un labiekārtoja apkārtni. Nelabvēļi vilka paralēles ar nesen notikušo armijas patronu iegādes konkursu, bet Kristovskis cirta pretī: «Šo dzimtu nav pamata uzskatīt par nabagiem, tā ir ļoti pārtikusi dzimta. Varētu teikt tā — esmu tas laimīgais vīrs, kuram ir bagāta sieva.» (Rīgas Balss). Par viņa paša bagātībām grūti spriest, jo Eiroparlamenta deputātiem nav pienākums par to atskaitīties Latvijā. 2006. gadā Kristovskim piederēja māja Ventspilī un pusmāja Rīgā, iekrāti bija vairāk nekā 50 000 latu.

Viskreisākais kandidāts

Saeimas deputāts Nils Ušakovs (Saskaņas centrs), vēlēšanām lēni tuvojoties, nav tēlojis liekuli un tieši šajā laikā izšķīries no sievas Marijas. Tādējādi Ušakovs pierādījis, ka spēj būt kreiss ne tikai politiskā nozīmē, bet arī ar kreisiem gājieniem laulības dzīvē. Nu jau viņš ir kopā ar pirms pāris gadiem iepazīto studenti Jeļenu Suharevu. Saeimas frakcijas Saskaņas centrs priekšsēdis Jānis Urbanovičs gan bijis dusmīgs, lasot šo vēsti ilustrētajos žurnālos, strostējis gados jaunāko kolēģi, bet ko nu vairs — nav jau komunistu un komjauniešu laiki, kad varēja sasaukt sapulci un nokaunināt „morāli neizturēto” biedru. Laulības šķiršana vēl „ir procesā”. Pērn Ušakovs nopirka jaunu auto Nissan Qashqai par 16 575 latiem, bet veco, 2002. gada Nissan Almera atdāvināja Marijai.

Visnevainīgākais kandidāts

Ja nu paklausās Jāni Birku, viņam jau nu ar pilsētā notiekošo ir vismazāk sakara, tas nekas, ka Rīgas mērs. Bet tieši Birka laikā Rīgas satiksme ieviesusi dārgu e-biļešu sistēmu un mazi pirmklasnieki cenšas pastiepties un nopīkstināt smalko apliecību, lai statistiķiem būtu, ko skaitīt. Ja nenopīkstinās, būs sods, tas nekas, ka pirmklasnieki drīkst braukt par brīvu. Zinošāks Birks droši vien ir par ostām — darbiņš Rīgas brīvostas valdē pērn devis 65 165 latus. Mēra pienākumi — tikai 34 717 latus. Birkam pieder Latvijas Jūras medicīnas centra akcijas vairāk nekā 300 000 latu vērtībā un zemes gabals Rojā.

Visbrašākais mīlnieks

Šajā jomā pārspēt Alekseju Loskutovu reti kuram būs pa spēkam. Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Aleksejs Loskutovs ir brašs un atklāts vīrs — neviena amatpersona nav tā izpaudusies par savu intīmo dzīvi kā viņš. 1997. gadā erotiskais žurnāls Melnā Pantera intervēja spriganu laulāto pāri — toreizējo Policijas akadēmijas pasniedzēju Loskutovu un šīs augstskolas kursanti, 12 gadus jaunāko Ievu Kuzmani. Uz jautājumu par augstāko sasniegumu seksā Kuzmane atbildējusi: „Mašīnas mums nav, tāpēc seksu mašīnā neesam izmēģinājuši. Un arī brīvā dabā kaut kā vēl nav sanācis, kaut gan gribētos. Bet viss pārējais ir izmēģināts. Kas būtu augstākais sasniegums? Varbūt anālais sekss. Protams, arī tas ir bijis.”

Loskutovs papildinājis: „Teiksim tā, man patīk sekss bez akrobātikas, bez kaut kādas īpašas telpu meklēšanas, vienkārši sekss mājas apstākļos. (..) Man sekss patīk kā tāds — arī manuālais un vispār viss, ko iespējams izgudrot savās mājās — gan vannā, gan gultā, gan uz grīdas.” Sadomazospēles viņiem nav patikušas, Loskutovs vien atzinies, ka „ir bijuši daži gadījumi, kad esmu tā stingrāk iekodis”.

Lieliskā saskaņa tomēr nav līdzējusi, un laulība izirusi. Abiem ir kopīga meita un dēls. Loskutovam tā bija otrā laulība, no iepriekšējās (desmit gadus ilga) ar Larisu Loskutovu viņam ir vēl viena meita. Tagad Loskutovs, lai arī juridiski brīvs, ir kopā ar kādreizējo padoto (un bijušo studenti!) Sandru Šimkus. Viņiem ir bērns, un 2007. gadā Loskutovs no KNAB saņēma 15 000 latu lielu bērna piedzimšanas pabalstu (saskaņā ar likumu). Viņam pieder divi dzīvokļi Rīgā, parādi pērn sasniedza 106 165 latus.

Krimināla slava

Jānis Dinevičs (LSDSP) pirms daudziem gadiem pārdzīvoja vienu no atjaunotās Latvijas pirmajiem seksa skandāliem. 90. gadu vidū viņš vadīja Latvijas Aviolīnijas un, atklājot reisu uz Turciju, līdz paķēra sievu. Pēc nokāpšanas no trapa gan ilgs laiks nepagāja, kad atklājās, ka īstā Dinevičas kundze palikusi mājās... Skandāls ģimenē gan jau bija, bet Dinēvičs joprojām ir laulībā ar sievu Viju, starp citu, savu bijušo skolotāju, daudz vecāku par vīru. Kundzei pieder jogurta ražotne Gosupi.

Aprīlī firmas vadībā atgriezās Dineviču dēls Dāgs, kurš 2005. gadā kļuva krimināli slavens, sadurdams cilvēku. Dinevičs dzina pēdas savai draudzenei un iedomājās viņu meklēt uzņēmēja Ivara Tolstika dzīvoklī. Vārdu apmaiņa beidzās ar diviem naža dūrieniem Tolstikam, ielaušanos dzīvoklī, pistoles vicināšanu pret viņa sievu un meitu. Policijai izdevās varmāku notvert tikai pēc nepilna gada. Meklēšana netraucēja uzņēmējam firmu pārreģistrēt uz mātes vārda.

Dinēvičam piesprieda trīs gadus nosacīti un 15 000 latu sodu, cietušais iesniedzis pārsūdzību. Kamēr dēls slapstījās, tēvs viņa upuri vainoja izspiešanā un vīrieti pat aizturēja policija. Tolstiks vien vēlējies saņemt kompensāciju, bet traktēt jau var visādi...

Vienīgā sieviete

No daiļā dzimuma vienīgi zvērināta advokāte Elizabete Bruksle (Libertas.lv) izvēlēta par kandidāti Rīgas mēra amatam. Bruksle politikā ir jaunienācēja, līdz šim ar to nodarbojās viņas nu jau bijušais vīrs Māris Gulbis, kurš bijis gan Saeimas Jaunā laika deputāts, gan iekšlietu ministrs, bet pēdējās Saeimas vēlēšanās izgāzās ar savu partiju Jaunie demokrāti, vēlāk tos pameta, un šogad metis mieru un nekandidē.

Vistālāk no Rīgas

Pirms šīm vēlēšanām radītās partijas Jaunlatvija līderis Didzis Šmits gatavs vadīt Rīgu, un viņam ir pieredze pašvaldības darbā — tālajā Rojā Kurzemes jūrmalā. Šmits ir Rojas novada domes deputāts, taču viņa īstais darbs ir Rīgā. Šmits ir Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents un Pārtikas uzņēmumu federācijas izpilddirektors. Jaunajam politiķim pēc deklarācijas par 2008. gadu nav piederējuši ne īpašumi, ne firmas, viņam ir divi auto — Mazda 626 (1988) un pērn iegādāta Toyota Corolla (2006), iekrāti 7500 eiro, parādi bijuši 18 097 lati. Algā no Zivrūpnieku savienības saņemti 24 935 lati, Pārtikas uzņēmumu federācijas — 880 lati, Rojas pašvaldības — 407 lati. Vēl gadu iepriekš Šmits bijis Jaunā laika sabiedrisko attiecību konsultants, saņemot ap 5000 latu.

Visodiozākais līderis

No visiem kandidātu sarakstiem visodiozākā ir apvienība Par Dzimteni! ar akciju sabiedrības Marika direktoru Juri Žuravļovu priekšgalā. Šis pats veidojums pirms referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā netālu no Brīvības pieminekļa piebrauca savdabīgu reklāmu pret Eiropu — mēslu cisternu. Ko īsti Žuravļovs saprot ar Dzimteni/Roģinu, apliecinājis viņš pats, nesen Satversmes tiesā apstrīdot aizliegumu publiski izmantot PSRS simboliku. Savam sarakstam apvienība piemeklējusi Krievijas vadoņu Dmitrija Medvedeva un Vladimira Putina vārda un uzvārda brāļus. Sadabūts arī karavadoņa Aleksandra Suvorova „klons” un kopumā seši Žuravļovi — vienā sarakstā. 2000. gadā saraksta līderim tiesa atņēma nelikumīgi iegūto pilsonību, vēlāk Žuravļovs naturalizējās.

Māris Puķītis/Foto: LETA, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva