2009. gada 20. maijs, 01:07

Senāts vērtēs spriedumu Māsu arodbiedrības strīdā ar mediķu arodbiedrību un Rēzeknes slimnīcu

Jauns.lv

Rīga, 20.maijs, LETA. Augstākās tiesas Senāts šodien paredzējis kasācijas kārtībā izskatīt Latvijas Māsu arodbiedrības strīdu ar pašvaldības SIA "Rēzeknes slimnīca" un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA) par darba koplīguma atzīšanu kā spēkā neesošu.

Senāta sēde plānota plkst.10.30, liecina Latvijas tiesu interneta portālā pieejamā informācija.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Māsu arodbiedrība Senātā iesniedza kasācijas sūdzību par tās interesēm nelabvēlīgo 2008.gada 19.novembra Rīgas apgabaltiesas spriedumu. Rīgas apgabaltiesa, tāpat kā 2008.gada vasarā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa, Māsu arodbiedrības prasību noraidīja. Arī apelācijas sūdzību par pirmās instances spriedumu apgabaltiesā iesniedza Māsu arodbiedrība.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Māsu arodbiedrības prezidents Aigars Lavrinovičs, arodbiedrība lūdza tiesu atzīt 2007.gada decembrī "Rēzeknes slimnīcas" noslēgto darba koplīgumu par spēkā neesošu no tā noslēgšanas brīža, jo koplīgums ticis noslēgts tikai starp "Rēzeknes slimnīcu" un LVSADA.

Koplīgums apstiprināts tikai LVSADA un "Rēzeknes slimnīcas" pirmorganizācijas konferencē. Pēc Lavrinoviča teiktā, šāda darba koplīguma apstiprināšanas kārtība ir pretrunā ar Darba likumā noteikto kārtību.

Māsu arodbiedrība kopš 2004.gada pārstāv Rēzeknes slimnīcā strādājošu māsu darba tiesības, un, ņemot vērā, ka Rēzeknes slimnīcā darbojas divas arodbiedrības, kuras katra aizstāv savu biedru intereses, darba koplīgums slēdzams starp trim pusēm - darba devēju, LVSADA un Māsu arodbiedrību, uzskata Lavrinovičs.

Māsu arodbiedrība lūgusi tiesu atzīt, ka Rēzeknes slimnīca un LVSADA ar savām darbībām ir pārkāpušas Māsu arodbiedrības likumīgās tiesības.

Saskaņā ar Darba likumu darba koplīgums uzņēmumos tiek slēgts par darba organizācijas, darba un atpūtas laikiem, darba samaksu, darba aizsardzību un citiem jautājumiem sociālo garantiju jomā. Darba koplīgums paredz labākus darba, sociāli ekonomiskos un sadzīves apstākļus, nekā to nosaka Darba likums.