Sāk kriminālprocesu par Georgija lentes noraušanu
2009. gada 21. maijs, 09:23

Sāk kriminālprocesu par Georgija lentes noraušanu

Jauns.lv

Par oranži melnās Georgija lentes noraušanu no kāda auto Jūrmalā policija sākusi kriminālprocesu pret jauniešu grupu.

Incidents noticis pagājušās nedēļas nogalē. Vairāki 20 līdz 25 gadus veci latviešu jaunieši no kāda auto esot norāvuši lenti un pēc tam auto apspļaudījuši. Jauniešus aizturējuši paši auto īpašnieki, kuri arī izsaukuši policiju, raksta „Vesti segodnja”.

Tiešu šādu krāsu izmantošanai lentē ir senāka vēsture. PSRS 1943. gada 8. novembrī tika ieviests „Slavas ordenis”. Tā lentes krāsas pilnībā sakrita ar daudz senākā Georgija Krusta lentes krasām. Iegūt ordeni bija grūti. „Bija nepieciešams vai nu veikt varoņdarbu, vai nu demonstrēt neparastu karavīra meistarību. Piemēram, apbalvoja tos karavīrus, kuri precīzi šaujot no personīgā ieroča iznīcināja vismaz 10 ienaidniekus. Zenītartilēristam bija jānotriec vismaz trīs lidmašīnas, zaldātam ar prettanku šauteni - jālikvidē divus tankus. Karavīru apbalvoja, ja viņš bija sagūstījis pretinieka oficieri,” ordeņa izcelsme skaidrota PCTVL mājas lapā.

1945. gada 9. maijā PSRS ieviesa medaļu „Par uzvaru pār Vāciju”. Lente šim apbalvojumam bija arī minētās krāsās. Ar to tika apbalvoti aptuveni 15 miljoni cilvēku. 2000. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins ordeni noteica par valsts augstāko kara apbalvojumu.

BNS