Politika
2009. gada 22. maijs, 09:01

Adamkus šokā par Čehijas prezidentu

Jauns.lv

Lietuvas valsts prezidents Valds Adamkus uzskata, ka Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Čehijas prezidenta Vāclava Klausa izteikumi par Baltijas valstīm, ir pilnīgi neticami.

Ko tad tādu pateica V. Klauss – visskeptiskākais no Eiropas prezidentiem, kurš jau iepriekš izcēlies ar visnotaļ piparotiem paziņojumiem?

Dažas dienas pirms vakar un šodien Krievijas Tālo Austrumu pilsētā Habarovskā notiekošā Krievijas un ES samita Čehijas laikrakstā „Lidove noviny publicēta intervija, kurā Čehijas prezidents atļāvies izpausties politiski nekorekti: „Es neuzskatu, ka Krievija ir drauds, bet gan liela, spēcīga un ambicioza valsts, kurai mums jāpievērš vairāk uzmanības nekā tādām valstīm kā Igaunijai un Lietuvai.”

Lai gan V. Klausa tekstā nav minēta Latvija, maz ticams, ka V. Klauss no mūsu valsts pieminēšanas izvairījies apzināti.

Diplomātiskās pieklājības robežas prasītu, lai valsts prezidenta līmeņa cilvēks izteiktos korektāk, neaizvainojot citas valstis, kurām turklāt ar Krieviju ir vēsturiski smagas attiecības. V. Klausam kā Eiropas Savienības prezidējošās valsts prezidentam tā kā būtu jāsaprot, ka viņš šobrīd pārstāv ne vien Čehiju, bet visu Eiropas Savienību, kurai ir kopējas intereses — ārpolitikā, enerģētikā. Jebkurš mēģinājums šāda statusa amatpersonai ierādīt, kuras ES būtu mazāksvarīgas valstis, ir nepieļaujams. Tas pirmām kārtām norāda uz runātāja augstprātību un politiskās tolerances trūkumu.

Aģentūra BNS citē V. Adamku: „Ir grūti noticēt šim Čehijas prezidenta apgalvojumam, jo oficiālajos samitos Čehija vienmēr ir ar cieņu izturējusies pret Lietuvu. Ir grūti komentēt, neredzot visu tekstu. Ir neticami, ka šādi izteikumi ir bijuši.”

Zināšanai. V. Klauss ir aktīvs Lisabonas līguma pretinieks. Viņa izteikumu dēļ, kurus daži Eiropas politiķi dēvē pat par reakcionāriem, jau izcēlušies divi skandāli.

Aivars Pastalnieks/foto: LETA, google