2009. gada 23. maijs, 22:12

Igaunijas ĀM neapmierināta ar Čehijas prezidenta izteikumiem

Jauns.lv

Igaunijas Ārlietu ministrija izsaukusi Čehijas vēstnieku Aleksandru Langeru un paudusi viņam Igaunijas neapmierinātību ar Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts Čehijas prezidenta Vāclava Klausa izteikumiem.

Arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess piektdien atzina, ka Klausa apgalvojumi par uzmanības pievēršanu Krievijas interesēm viņu samulsinājuši, jo Čehijas prezidents tādējādi sadalījis ES dalībvalstis vairāk un mazāk svarīgajās.

„Manuprāt, es zinu, ka prezidenta Klausa vārdi neatspoguļo Čehijas tautas vai Čehijas valdības pozīciju. Taču esmu pārsteigts, ka no čeha puses ir izskanējusi šāda nožēlojama frāze,” sacīja Ilvess.

Jau vēstīts, ka ziņu aģentūra AFP ceturtdien publiskoja citātu no Čehijas laikrakstā „Lidove noviny" publicētas intervijas, kurā Čehijas prezidents Klauss paziņo: "Es neuzskatu Krieviju par draudu, bet gan par lielu, spēcīgu un ambiciozu valsti, kurai mums katrā ziņā jāpievērš vairāk uzmanības nekā tādām valstīm kā Igaunija un Lietuva.”

Klauss interviju sniedza īsi pirms ceturtdien un piektdien Krievijas Tālo Austrumu pilsētā Habarovskā notikušā Krievijas un ES samita.

Lietuvas prezidents Valds Adamkus ceturtdien, komentējot Klausa apgalvojumu, teica: „Ir grūti noticēt šim Čehijas prezidenta apgalvojumam, jo oficiālajos samitos Čehija vienmēr ir ar cieņu izturējusies pret Lietuvu. Ir grūti komentēt, neredzot visu tekstu. Ir neticami, ka šādi izteikumi ir bijuši.”

BNS