Vienojas visiem pedagogiem algu samazināt par 20%
Sabiedrība
2009. gada 28. maijs, 13:57

Vienojas visiem pedagogiem algu samazināt par 20%

Jauns.lv

Visiem pedagogiem samaksa par darba likmi tiks samazināta par 20%, par to šodien vienojās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Izglītības un zinātnes ministrija.

Kā pēc tikšanās žurnālistiem sacīja arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča, šāda vienošanās panākta, ņemot vērā finansiālo situāciju un valdības vakar pieņemto lēmumu atlaišanas pabalstu valsts sektorā strādājošajiem izmaksāta nevis atkarībā no darba stāža, bet vienas mēnešalgas apmērā.

Šādi arodbiedrība cer panākt, lai valdības atbalstītais variants pēc iespējas mazāk skartu pedagogus un pēc iespējas vairāk no tiem nezaudētu darbu.

Pedagogu algas samazinājums stāsies spēkā ar 1.septembri, savukārt atlaišanas pabalsta samazināšanai arodbiedrība ir piekritusi uz vienu gadu.

Galīgo vienošanos par pedagogu algu samazinājumu plānots parakstīt nākamnedēļ, un to gatavojas parakstīt arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Paredzēts, ka vienošanās teksts katru gadu tiks pārskatīts, izskatot iespējas atgriezties pie pašreizējā pedagogu atalgojuma vai pat to palielināt.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas sarunās tika panākta konceptuāla vienošanās par pedagogu darba likmes palielināšanu no 21 līdz 24 kontaktstundām nedēļā, tomēr, valdībai atbalstot pedagogu atlaišanas pabalstu samazināšanu līdz vienas mēnešalgas apmēram, LIZDA sāka sliekties uz lineāru darba samaksas samazināšanu par 20% visiem skolotājiem.

Šādā veidā plānots panākt to, lai nevienam pedagogam darbs nebūtu jāzaudē, jo, palielinot darba likmi no 21 līdz 24 kontaktstundām nedēļā, apmaksājamo pedagoģisko likmju skaits samazinātos par 14 000.

Jau ziņots, ka valdība vakar akceptēja grozījumus likumā "Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā", kas paredz, ka izglītības sistēmā nodarbinātajiem turpmāk pienāksies atlaišanas pabalsts vienas mēnešalgas apmērā. Līdz šim atlaišanas pabalsts bija no vienas līdz četru mēnešalgu apmērā atkarībā no darba stāža.

Pēc diskusijām Ministru kabinets konceptuāli arī atbalstīja lēmumu, ka pabalsts tikai vienas mēnešalgas apmērā jānosaka visiem sabiedriskajā sektorā strādājošiem.

Kopumā arodbiedrība ir neapmierināta ar ministrijas rīcību, nesaskaņojot priekšlikumu ar arodbiedrību, ko vēl pirms laba laika prasījusi Finanšu ministrija, un sākotnēji gatavojās protesta akcijai, kā arī vairākiem citiem radikāliem soļiem.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, arodbiedrība būtu bijusi gatava prasīt izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) demisiju, kā arī vērsties Satversmes tiesā.

LETA