Ministru prezidenta stiprās un vājās puses
Sabiedrība
2009. gada 28. maijs, 17:20

Ministru prezidenta stiprās un vājās puses

Jauns.lv

Nupat kā bijušais Ministru prezidents Andris Šķēle Valda Dombrovska valdībai veltīja ļoti skarbus izteicienus, sakot, ka tā Latvijā vairo tikai nabadzību.

Kad Valsts prezidents Valdis Zatlers Valdi Dombrovski nominēja premjerministra amatam, viņš tieši izcēla toreizējā Eiroparlamenta deputāta kompetenci finanšu un ekonomikas jomās, kā arī pieredzi sadarbībā ar Eiropas institūcijām.  Kādas tad ir V. Dombrovska stiprās un vājās puses?

Ivars Ījabs, politologs

— Viņš ir visnotaļ zinošs ekonomikā, ne tikai Latvijas budžeta pārdales, bet arī globālā līmenī – tas ir pozitīvi. Turklāt Dombrovskis ir cilvēks, kas būtu gatavs pieņemt nepopulāras, bet vajadzīgas reformas, lai izvestu valsti no tās putras, kurā esam nonākuši. Šobrīd gan vēl nav skaidrs, cik viņš ir spējīgs «turēt sitienu». Darbošanās Eiropas parlamentā vai Finanšu ministrijā Repšes kā valdības vadītāja paspārnē tomēr ir kas cits. Tagad dzīve būs skarba, īpaši jau tuvojošos vēlēšanu kontekstā, kad jebkurš partneris var vēlēties jauno premjeru «uzmest». 

Filips Rajevskis, politologs

— Viņš ir matemātiski domājošs, eksakts cilvēks. Prasme skaitīt naudu šajā ekonomiskajā situācijā ir svarīga. Tomēr Dombrovskim ir salīdzinoši maza politiskā pieredze, vairāk nekā divus gadus viņš nav uzturējies Latvijā, iesaiste un loma vietējā politikā bijusi neliela.

Jānis Ikstens, politologs

— Viņa stiprā puse ir pieredze finanšu ministra amatā, savukārt vājā varētu būt publiskais tēls, kas ir nedaudz nespodrs. Dombrovskis ir publiski mazpazīstams, iespējams, nedaudz pietrūkst arī publiskās komunikācijas iemaņu. Tomēr viņa apstiprināšana nebija atkarīga no personīgajiem plusiem vai mīnusiem.

Iveta Kažoka, politoloģe

— Spēcīgā puse ir nepārprotamā kompetence ekonomikas un finanšu jautājumos, līdz ar to viņam nebūs vajadzīgs ilgs laiks, lai saprastu pašreizējo situāciju un to, kādi ir risinājumi. Arī Dombrovska personība ir tāda, pret kuru nav polarizētas attieksmes. Viņš ir nosvērts, mierīgs, vienojošs, pret viņu neiebilst tikai tāpēc, ka viņš ir Dombrovskis. Tas šajā situācijā, kad koalīciju veido daudz partiju, ir svarīgi. Vienīgais, neesmu pārliecināta, vai viņš spēs novaldīt tik daudzskaitlīgu koalīciju  ar tās iekšējām intrigām, kas īpaši jau pastiprinās pirms vēlēšanām. Un vēl Dombrovski kā premjeru apdraud arī paša partijā esošā Repšes faktors. Repše ar savu personību var Dombrovski aizēnot un traucēt pārējai koalīcijai produktīvi strādāt.

Māris Kučinskis, Saeimas TP frakcijas priekšsēdētājs

— Stiprā puse ir zināmais uzticības kredīts, kas droši vien ir arī izskaidrojums, kāpēc tika nominēts. Tomēr bažas rada tas, ka viņš ilgu laiku pavadījis Briselē un nav bijis iekšā tajā, kā šeit ekonomikas laukā viss mainījies pa mēnešiem. Šobrīd tiek prasīts ļoti liels temps, tāpēc jau pirmais paziņojums, ka valdību būvēs divas nedēļas, manuprāt, bija šaubīgs. Tam bija jānotiek daudz ātrāk, jo šobrīd tiek prasīta strauja reakcija.

Kārlis Šadurskis, Saeimas PS frakcijas deputāts

— Viņš saprot finanses un ekonomiku, guvis lielu pieredzi darbā ar starptautiskajām institūcijām, vienkāršā valodā runājot, personīgi zina cilvēkus, ar ko jārunā. Bez profesionālajām viņam piemīt arī labas intelektuālās īpašības – kvalitatīva prāta darbība. Turklāt Dombrovskis pratis turēties nost no sīkām starppartiju intrigām un racionāli nepamatotiem lēmumiem. Bet, ja runā par vājajiem punktiem, viņam kā racionālam prātam varbūt ir grūti saprast, kāpēc dažreiz kolektīvā lietas nenotiek kā tehniskā sistēmā.

Aija Ivanova/foto: LETA