Kāpēc jābalso par Eiroparlamentu?
Politika
2009. gada 29. maijs, 16:25

Kāpēc jābalso par Eiroparlamentu?

Jauns.lv

Eiroparlaments nav tik tālu, kā mēs domājam. Neraugoties uz nelielo mūsu deputātu pārstāvniecību, labu kandidātu izvēle var būtiski ietekmēt Latvijas interšu aizstāvības jaudu. Kādi ir politiķu un politikas ekspertu argumenti, kāpēc būtu rūpīgi un atbildīgi jāpārdomā sava izvēle?

Dace Akule, sabiedriskās politikas centra „Providus“ Eiropas politikas pētniece

Eiropas Parlamenta loma ir dot galavārdu par ES likumdošanu, kas tiešā vai netiešā veidā ietekmē mūs katru dienu. Ceļošanas ērtums, pārtikas drošība, darbs ārvalstīs, enerģētika, migrācija – visos šajos likumdošanas raibajos jautājumos galavārds ir EP. Turklāt specifiska tā funkcija ir arī Eiropas komisāru apstiprināšana. Var šķist, ko gan astoņi vai deviņi deputāti var izdarīt uz vairāk nekā 700 fona, taču jāsaprot, ka skaits nav svarīgs, jo darbs notiek frakcijās un katram ir sava joma, kas tiek attīstīta. Redzam, ka ir jautājumi, ko var «izbīdīt» arī ar viena cilvēka darbu, kā to ar savu aktivitāti pierādīja Tatjana Ždanoka, tāpēc nepiekrītu tēzei, ka mazā deputātu skaita dēļ nav vērts saspringt.

Ivars Ījabs, politologs

Īstenībā tas uz mums attiecas vairāk, nekā mums šķiet. Jāapzinās, ka EP ir vieta, kur tiek veidota sabiedriskā doma un meklēts atbalsts citu valstu politiķu vidū tām vai citām Latvijas interesēm. Tur ir nepieciešami cilvēki, kas spēj nodarboties ar valsts interešu aizstāvību, veidojot kontaktus kuluāros, runājot par mums aktuālo pusprivātās sarunās. Līdz šim Latvijas deputātiem ietekmes spēja bijusi niecīga, viņi vairāk «tusēja» savā starpā, maz kontaktējās ar citu valstu deputātiem. Rezultātā visefektīvākā bijusi Ždanoka ar savu aso mēli, nekaunību, uzņēmību, gatava ielīst jebkur, lai pavaidētu, kamēr pārējie kusli sēž stūrītī.

Solvita Āboltiņa, partijas Jaunais laiks valdes priekšsēdētāja

Tā ir mūsu pārstāvniecība daudzu valstu savienībā, kur ir jābūt klāt un jācīnās par Latvijas interesēm. Tāpēc svarīgi, lai būtu pārliecība, ka ievēlēti ir cilvēki, kas no sirds darīs visu, lai Latvija no dalības maksimāli iegūtu – gan stāstot par savu vēsturi, aizstāvot nacionālās intereses, gan cīnoties par ES finansējumu, lai iegūtu pēc iespējas vairāk valstij un tās attīstībai.

Augusts Brigmanis, Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētājs

Eiropas Parlaments ir institūcija, kas lemj par ES kopējo likteni. Astoņi deputāti uz lielā fona ir maz, bet, ja viņi parlamenta līmenī nerunās par problēmām, kas aktuālas Latvijai, būs slikti. Iedzīvotājiem šajā vēlēšanu procesā vajag aktīvi iesaistīties – vērtēt kandidātu kompetences un zināšanu līmeni, profesionalitāti. Tāpēc jau ir kampaņa, kur redz, ko piedāvā, jo kandidē vairāk vai mazāk sabiedrībā zināmi cilvēki, kuru līdzšinējo politisko darbību var izvērtēt un saprast – ir vai nav tas cilvēks darītājs.

Andris Bērziņš, Saeimas LPP/LC frakcijas priekšsēdētājs

Ja tiks ievēlēti nepareizie, vēl ilgi nejutīsim ietekmi. Turpretī, ja aizbrauks īstie, panāksim, ka Eiropa Latvijas viedoklī ieklausās, sāk ņemt vērā to, kas te notiek, kaut vai lauksaimniecībā netiks vairs pieļauta līdzīga situācija, kāda ir šorīd, kad vācu zemnieks saņem trīsreiz vairāk nekā Latvijas. Tāpēc ir jāizvēlas no kandidātiem tas, kas reāli spēs aizstāvēt Latvijas intereses, nevis tikai gudri pļāpāt. Tiem jābūt cilvēkiem, kas nevis atbrauks uz Latviju un mēģinās mācīt, kā jādzīvo pēc Eiropas standartiem, bet reāli spēs ietekmēt darbības.

Sandra Kalniete, Saeimas PS frakcijas deputāte

Ikvienam ir svarīgi, kādi cilvēki pārstāv Latviju Eiropas Parlamentā – vai viņiem ir nozīmīga Latvijas valsts, vai arī tur sēž tādi kā Rubiks vai Ždanoka. Pirmkārt, tas ir lojalitātes jautājums, otrkārt – apzināmies to vai ne, bet EP spēj ietekmēt lēmumus, kas skar Latvijas iedzīvotāju intereses. Piemēram, tas attiecas uz ES budžetu, par ko balso parlamenta deputāti un no kura atkarīgs, kāds būs naudas apjoms Latvijas lauksaimniecībai, māju siltināšanai vai jaunu ceļu veidošanai un veco modernizēšanai. Tāpēc ir svarīgi, vai ievēlētie aktīvi strādās, izvizot priekšlikumus, meklēs atbalstu citu valstu vidū, ar kurām sakrīt intereses, vai tikai pavadīs tur laiku.

Vaira Paegle, Saeimas TP frakcijas deputāte, Eiropas lietu komisijas vadītāja

Lēmumi, kas tiek pieņemti EP, skar mūsu ikdienas dzīvi, piemēram, vai gaiss, ko ieelpojam, būs tīrāks, telefona sakari – lētāki, enerģētika – drošāka u.tml. Ir jāskatās uz tiem, kas var aktīvi strādāt, bet jāņem vērā, ka darbs tur notiek lielās politiskajās frakcijās, nevis pēc nacionālās piederības principa. Ietekme ir tam, cik cilvēks ir zinošs par Eiropu, cik Eiropa zina par šo cilvēku un cik ilgi partija darbojusies EP partiju blokā. Ja bijusi jau saskarsme, cilvēki zināmi, tad tam ir cita nozīme, un tas ietekmē arī to, kādi amati tiks ieņemti. Ja kandidātam 762 deputātu parlamentā ir Eiropas līmeņa atpazīstamība, ietekme būs lielāka.

Viedokļus apkopojusi Aija Ivanova/foto: LETA