Vai Ziemeļkoreja gatavojas karam?
2009. gada 30. maijs, 11:16

Vai Ziemeļkoreja gatavojas karam?

Jauns.lv

Ziemeļkoreja gatavo tālas darbības rādiusa raķetes izmēģinājumu, tā ziņo šīs valsts plašsaziņas līdzekļi.

Ziemeļkoreja, acīmredzot, gatavojas tālas darbības rādiusa raķetes izmēģinājumam, kas varētu notikt tuvāko divu nedēļu laikā, ziņo dienvidkorejiešu mediji.

"Vilciens ar tālas darbības rādiusa raķeti ticis pamanīts pie ieroču pētniecības centra netālu no Phenjanas," ziņu aģentūra "Yonhap" citē kādu vārdā neminētu avotu izlūkdienestos. "Ir ļoti ticams, ka Ziemeļi [raķeti] var palaist, un Dienvidkorejas un ASV izlūkošanas dienesti rūpīgi seko [notikumu gaitai]."

Avots izteicies, ka raķetes novietošanai uz palaišanas platformas un tās sagatavošanai startam varētu būt nepieciešamas divas nedēļas. Arī divas ASV izlūkdienestu amatpersonas, kas pieprasīja saglabāt viņu anonimitāti, piektdien aģentūrai AFP apstiprināja, ka divu Ziemeļkorejas militāro objektu tuvumā vērojama pastiprināta transporta kustība, kas varētu liecināt par tālas darbības rādiusa raķetes izmēģinājuma gatavošanu.

Pirmdien Ziemeļkoreja veica otru kodolieroča izmēģinājumu, izsaucot asus starptautiskās sabiedrības protestus un līdz maksimumam saspīlējot drošības situāciju reģionā. ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss sestdien paziņoja, ka Vašingtona nepacietīs ar kodolieročiem bruņotu Ziemeļkoreju.

"Mēs nestāvēsim klusējot malā, kamēr Ziemeļkoreja attīstīs spēju nest iznīcību jebkuram mērķim reģionā vai mums," uzrunājot savus Āzijas valstu kolēģus, kas pulcējušies Singapūrā, norādīja Geitss. Vēlāk sestdien viņam paredzēta tikšanās ar Dienvidkorejas un Japānas aizsardzības ministriem, lai apspriestu iespējamo reakciju uz Ziemeļkorejas veikto kodolizmēģinājumu.

Piedāvājam noskatīties Ziemeļkorejiešu propagandas video, kurā Kim Ir Sens, kas sevi dēvē par lielisko komandieri un neuzvaramo stratēģi  pauž uzskatu, ka var dzīvot bez konfektēm, bet bez lodēm - gan ne.


LETA AFP / kasjauns.lv