Tautas kalpi solidarizējoties samazinās sev atlaišanas pabalstu
Politika
2009. gada 1. jūnijs, 12:00

Tautas kalpi solidarizējoties samazinās sev atlaišanas pabalstu

Jauns.lv

Solidarizējoties ar pārējiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem, arī parlamentārieši vienojušies samazināt sev atlaišanas pabalstu, pavēstīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Parlamenta spīkers pavēstīja, ka īsi pēc valdības trešdien izvērstajām debatēm un lēmuma par nepieciešamību atlaišanas pabalstu samazināt ne tikai skolotājiem, bet visā sabiedriskajā sektorā, arī tautas kalpi diskutējuši par savu atlaišanas pabalstu solidāru ierobežošanu.

Ar valdības atbalstīto un patlaban Saeimai virzīto likumprojektu gan netiek mainīts parlamentāriešu atlaišanas pabalsta apmērs, jo to vienīgo nosaka cits normatīvs - Saeimas Kārtības rullis.

„Samazinājums attiecas tikai uz 2009.gadu, par 2010.gadu tur [grozījumos] nemaz runas nav - šis likums ir speciāli uztaisīts šai situācijai, šim gadam,” valdības atbalstīto likumprojektu redakciju skaidroja parlamenta spīkers, apliecinot, ka Saeimas frakciju vadītāji savstarpējās pārrunās jau ir vienojušies, „ka vajadzētu solidarizēties un šo pabalstu noteikt vienas mēnešalgas apmērā”.

Tas gan neesot Frakciju padomes lēmums, vien frakciju vadītāju konceptuāla vienošanās pēc savstarpējām apspriedēm.

Daudze norādīja, ka Saeimas Kārtības ruļļa grozījumi līdz ar to tiks sagatavoti iespējami tuvākajā laikā, uzsverot, ka līdz sesijas beigām tiem jābūt pieņemtiem.

Atbildot uz jautājumu vēl par citiem iespējamiem taupības pasākumiem parlamentā un iepriekš izskanējušo versiju par darbinieku sūtīšanu bezalgas atvaļinājumos, Saeimas priekšsēdētājs vēl neminēja konkrētus lēmumus.

„Saskaņā ar Darba likumu nevienu piespiedu kārtā aizsūtīt bezalgas atvaļinājumā nevar .3 var ļaut izvēlēties - vai tiek samazināti štati, vai arī patlaban var solidarizēties, teiksim, divas nedēļas atvaļinoties... bet to [bezalgas atvaļinājumu] jau var arī neņemt uzreiz - kaut vai pa dienām izņemt,” Daudze skaidroja mazāk dramatisko ietekmi uz darbinieku labklājību, ja tiktu īstenota iecere par bezalgas atvaļinājumiem.

Viņš tomēr nenorādīja, vai šī izvēle jau izdarīta vai vēl tiek meklēti citi izdevumu samazināšanas risinājumi.

„Tas jāvaicā Saeimas kancelejas vadītājam, bet tie Saeimas budžeta grozījumi paredzēs līdzvērtīgu samazinājumu kā citur [iestādēs] - 20% darbinieku atlīdzībām un 40% pārējiem izdevumiem. Nebūs ne piemaksas, ne prēmijas. Saeimā turklāt kopš 2004.gada neviena jauna darba vieta arī nav nākusi klāt atšķirībā no citām iestādēm,” piebilda tautas kalps.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets trešdien ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā”, kas paredz visiem sabiedriskajā sektorā strādājošajiem atlaišanas pabalstu noteikt tikai vienas vidējās mēnešalgas apmērā.

Sākotnējais priekšlikums par atlaišanas pabalsta apmēra samazināšanu attiecās gan tikai uz skolotājiem, bet pēc pretrunīgām diskusijām valdība nolēma tomēr šo normu attiecināt uz visiem sabiedriskā sektora pārstāvjiem.

BNS/Foto: LETA