Opel varbūt izdzīvos
2009. gada 2. jūnijs, 03:40

Opel varbūt izdzīvos

Jauns.lv

Krievijas GAZ paziņo par gatavību sākt būvēt "Opel" automašīnas Ņižņijnovgorodā.

Krievijas autobūvētājs GAZ pirmdien paziņoja, ka būtu gatavs sešu līdz deviņu mēnešu laikā sākt būvēt "Opel" automašīnas, ja šādu lēmumu pieņemtu leģendārā Vācijas autokoncerna "Opel" glābšanas konsorcijs.

"Ja konsorcijs nolems būvēt spēkratus [GAZ rūpnīcā] Ņižņijnovgorodā, tehniskā ziņā būtu iespējams organizēt ražošanu sešu līdz deviņu mēnešu laikā," sacīts GAZ paziņojumā.

"Automatizācijas procesi ražotnē ir sasnieguši 85%," teikts paziņojumā, kurā piemetināts, ka Ņižņijnovgorodas rūpnīcā tehnoloģiskais līmenis atbilst vadošajiem pasaules standartiem un gadā tur varētu uzbūvēt līdz 180 tūkstošiem spēkratu.

GAZ, kas pieder Krievijas oligarham Oļegam Deripaskam, ir partneris Kanādas autodetaļa ražotāja "Magna" un Krievijas valstij piederošās bankas "Sberbank" konsorcijam, kurš organizē "Opel" glābšanu. Lai gan GAZ ir nonācis lielās grūtībās savas produkcijas pieprasījuma krituma dēļ, virs ūdens tam ļāvušas noturēties no "Magna" pēdējos gados saņemtas investīcijas.

Vācijas un ASV valdību un darījumā iesaistīto kompāniju pārstāvji sestdien sarunās Berlīnē vienojās, ka "Opel" no kraha glābs "Magna" kopīgi ar "Sberbank". Vienošanās paredz, ka "General Motors", kam pašlaik pieder 100% "Opel" akciju, paturēs 35% akciju, vēl 35% akciju iegūs Krievijas valsts kontrolētā banka "Sberbank", 20% akciju saņems "Magna" un vēl 10% akciju piederēs "Opel" darbiniekiem.

"Opel" draudēja maksātnespēja, jo tā māteskompānija ASV autobūvētājs "General Motors" pirmdien iesniedza tiesā bankrota pieteikumu.


BNS,