Sabiedrība
2009. gada 3. jūnijs, 21:22

Ventspils slimnīca īstenos projektu medicīnas atkritumu apsaimniekošanā

Jauns.lv

Ventspils slimnīca īstenos pilotprojektu, kas paredz uzlabot medicīnas atkritumu apsaimniekošanu, aģentūrai BNS pavēstīja Ventspils slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece.

Ventspils slimnīcas valdes priekšsēdētāja trešdien Rīgā parakstījusi nodomu protokolu par ANO Attīstības programmas un Pasaules Vides fonda finansētā pilotprojekta īstenošanu.

Projekta mērķis ir demonstrēt un veicināt labākās tehnoloģijas, kā arī paņēmienus veselības aprūpes iestāžu atkritumu apsaimniekošanas jomā, lai minimizētu vai nepieļautu noturīgo organisko piesārņotāju, piemēram, dioksīnu un dzīvsudraba nonākšanu apkārtējā vidē.

„Mēs esam lepni, ka tieši Ventspils slimnīca ir izvēlēta šī pilotprojekta īstenošanai, jo mūsu slimnīcā adaptētās atkritumu apsaimniekošanas metodes kalpos par paraugu ne tikai visām Latvijas, bet arī Centrāleiropas un Austrumeiropas veselības aprūpes iestādēm medicīnas atkritumu apsaimniekošanā,” norādīja Siliniece.

Projekta laikā Ventspils slimnīcā sāks pilnveidot veselības aprūpes iestāžu atkritumu apsaimniekošanas shēmu, tostarp uzlabos infekciozo, bīstamo un sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un apstrādi. Plānots ieviest arī slimnīcas atkritumu apsaimniekošanas plānu, izstrādāt rokasgrāmatu darbam ar veselības aprūpes atkritumiem, kā arī nomainīt dzīvsudrabu saturošās ierīces pret videi draudzīgām. Atkritumu apsaimniekošanas uzlabošanai iegādās nepieciešamo aprīkojumu, tostarp atkritumu šķirošanas konteinerus, slēgtos atkritumu pārvadāšanas ratus, specializēto apģērbu personālam, kas nodarbojas ar atkritumu utilizāciju, un citu aprīkojumu.

Projektu pilnībā finansē Pasaules Vides fonds.

Projekts tiek ieviests astoņās stratēģiski izvēlētās valstīs, kuras pārstāv piecus pasaules attīstības reģionus. Latvijā pilotprojekta īstenošanai piesaistītas Ventspils un Rēzeknes slimnīcas.

BNS