Sabiedrība
2009. gada 4. jūnijs, 10:49

Visvecākajam deputāta kandidātam – 88 gadi

Jauns.lv

Visvecākais deputāta amata kandidāts reģistrēts Viļānu novada domes vēlēšanām, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija.

Uz darbu šajā pašvaldībā no partijas „Latviešu zemnieku savienība” pretendē 1920. gadā dzimušais pensionārs Staņislavs Zīra, kuram patlaban ir 88 gadi.

Nākamais vecākais vēlēšanu dalībnieks ir no Saulkrastu novada - partija „Visu Latvijai!” domnieka amatam virza 84 gadus veco Latvijas Nacionālo karavīru biedrības Saulkrastu nodaļas priekšsēdētāju Krišjāni Dancīti, kurš darbojas arī organizācijā „Daugavas vanagi Latvijā” un Politiski represēto apvienībā.

Vairākumā pašvaldību vismaz kāds politiskais spēks arī pieteicis deputātu kandidātu ar likumā noteikto pieļaujamo zemāko vecumu - 18 gadu.

Vērtējot vidējo aritmētisko vecumu katrā pašvaldībā pieteiktajiem deputātu amata kandidātiem, secināms, ka visvecākie - vidēji teju piecdesmitgadīgi - pretendenti uz domnieku krēsliem ir Zilupes novadā. Šajā pašvaldībā pieteikto deputātu amata kandidātu vidējais vecums ir 48,9 gadi, Rūjienas novadā - 48,4 gadi.

Turpretī visjaunākie pretendenti uz domes deputātu vietām ir Nīcas novadā, kur vidējais kandidātu vecums ir aptuveni 10 gadu mazāks nekā Zilupes novadā - 38,8 gadi.

Jaunieši tikpat kā nav izrādījuši interesi par dalību Alsungas novada domes vēlēšanās, jo šajā pašvaldībā jaunākais pieteiktais deputāta amata kandidāts ir 34 gadus vecs.

Savukārt Auces novadā politiskajās aktivitātēs nav iesaistījusies tieši vecākā paaudze - tur vecākais reģistrētais deputāta amata kandidāts ir 60 gadu vecs.

Eiroparlamenta un pašvaldību vēlēšanas Latvijā notiks sestdien, 6. jūnijā.

Jau vēstīts, ka pašvaldību vēlēšanās šogad būs jāievēlē 1765 deputāti, no kuriem Rīgas domē būs 60 pārstāvji, 16 pašvaldībās - 17 deputāti, 60 pašvaldībās darbosies 15 politiķi, 41 pašvaldībā - tikai 13 tautas kalpi.

BNS