Ērču inficētība šogad divreiz bīstamāka
Sabiedrība
2009. gada 5. jūnijs, 06:12

Ērču inficētība šogad divreiz bīstamāka

Jauns.lv

Šogad Latvijā vērojama divreiz lielāka ērču inficētība – jūnija sākumā tā sasniegusi jau 5,7%, salīdzinoši pērn tā nepārsniedza 2,4%.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle pastāstīja, ka tas saistāms ar augstāku ērču reproduktivitāti, kas ir cikliska dabas parādība, līdz ar to pieaudzis aktīvo ērču skaits.

Skaitot tās ērces, kas piesūkušās un noņemtas cilvēkiem, inficētības skaitlis ir vēl lielāks – 6,1%. Iedzīvotāji šogad LIC lūguši noņemt 676 ērces, un 41 no tām bijusi inficēta ar encefalītu. Savukārt Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) dabā ir savākusi 160 ērces, no tām septiņas izrādījušās inficētas. Līdz ar to kopumā šogad izmeklētas 836 ērces.

LIC pašlaik ārstējas divi ērču encefalīta slimnieki, kuriem šī slimība vērtējama kā diezgan smaga, sacīja Rozentāle.

Jau vēstīts, ka maijā 113 cilvēki lūguši noņemt piesūkušās ērces. Pēc ērces noņemšanas 33 bērniem un 63 pieaugušajiem ievadīts imūnglobulīns, jo šie cilvēki nebija vakcinējušies pret ērču encefalītu.

Kopumā LIC Virusoloģijas laboratorijā pagājušajā mēnesī izmeklētas 311 ērces, bet kopš gada sākuma – 836 ērces. No pārbaudītajām ērcēm 48 ērces bija inficētas ar ērču encefalītu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) maijā pret dažādām infekcijas slimībām vakcinēti 4300 cilvēki, no tiem 3364 - pret ērču encefalītu.

BNS / Foto: LETA