Sodu reģistra nepilnību dēļ no Vēlētāju reģistra nepamatoti izslēgts tūkstotis vēlētāju
Sabiedrība
2009. gada 5. jūnijs, 11:03

Sodu reģistra nepilnību dēļ no Vēlētāju reģistra nepamatoti izslēgts tūkstotis vēlētāju

Jauns.lv

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) konstatējusi, ka Soda reģistra nepilnību dēļ no Vēlētāju reģistra nepamatoti izslēgts apmēram tūkstotis vēlētāju.

Šodien CVK sēdē komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars norādīja, ka tik liela kļūda Vēlētāju reģistrā var kļūt par pamatu vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanai.

Iekšlietu ministrijas pārstāvji CVK sēdē atzina, ka Sodu reģistrā ir ziņas par apmēram 4300 personām, kas ir sodītas, bet nav operatīvi saņemtas ziņas no cietumiem par sodu jau izcietušajām personām. Patlaban ir zināms, ka no 4300 Sodu reģistrā iekļautajām personām 2300 personas atrodas apcietinājumā un ir paudušas vēlmi pa pastu balsot Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās.

Tomēr uzaicinājumu doties vēlēt Tukuma rajonā esot saņēmusi arī kāda persona, kas patlaban atrodas Daugavpils cietumā. Savukārt kāds pilsonis Zaķis, kurš tika atbrīvots no cietuma jau 1976.gadā, aizejot uz vēlēšanu iecirkni, konstatējis, ka viņš ir svītrots no pašvaldību vēlētāju saraksta un drīkst piedalīties tikai EP vēlēšanās.

Likums par pašvaldību vēlēšanām nosaka, ka tajās nedrīkst piedalīties apcietinājumā esošas personas, jo katrā pašvaldībā, par kuras deputātiem tiek balsots, sava cietuma nav.

CVK šodien apstiprināja rīkojumu republikas pilsētu, novadu un rajonu vēlēšanu komisijām, uzdodot, ka gadījumos, ja ierodas vēlētājs, par kuru vēlētāju sarakstā paraksta ailē uz pašvaldību vēlēšanām ir atzīme „Izslēgts”, bet EP vēlēšanām ir atzīme „Mainīts iecirknis”, vai vēlētāju sarakstā uz pašvaldību vēlēšanām ir atzīme „Izslēgts”, bet EP vēlēšanām atzīmes nav, vēlēšanu iecirkņa komisijai nekavējoties ir jāsazinās ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un, saņemot apstiprinājumu, ka paraksta ailē norādīta kļūdaina informācija, jāatļauj personai piedalīties balsošanā un parakstīties attiecīgajā parakstu ailē vēlētāju sarakstā.

Par katru šādu gadījumu iecirkņa komisija izdarīs atzīmi vēlēšanu gaitas protokolā, norādot personas vārdu, uzvārdu un numuru vēlētāju sarakstā.

CVK sēdē tās priekšsēdētājs Cimdars arī pauda viedokli, ka no pašvaldību vēlēšanu likuma ir jāizslēdz norma par vēlētāju svītrošanu no Vēlētāju reģistra, balsoties uz Sodu reģistra datiem, jo apcietinātie tāpat atrodas cietumā un nevar ierasties balsot vēlēšanu iecirknī ar pasi. Pēc Cimdara teiktā, šī likuma norma ir „bezjēdzīga un kļūdu gadījumā rada grūti novēršamas problēmas”.

LETA