Samazinās minimālo algu un neapliekamo algas minimumu
Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 15:05

Samazinās minimālo algu un neapliekamo algas minimumu

Jauns.lv

Valdības ārkārtas sēdē panākta vienošanās par budžeta samazināšanu par 500 miljoniem latu.

Valdība ir nolēmusi no nākamā gada pāriet uz progresīvo ienākumu nodokli. Līdz ceturtdienai Finanšu ministrija sagatavos priekšlikumus par papildus nodokļu likmes piemērošanu augstākiem ienākumiem.

Vēl šogad ar nodokli neapliekamais ienākumu minimums tiks samazināts no 90 līdz 45 latiem, bet minimālo algu samazinās no 180 uz 140 latiem.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) noraidīja izskanējušo informāciju, ka pensijas varētu tikt samazinātas par 15%, tomēr Labklājības ministrijai sadarbībā ar Pensionāru federāciju līdz ceturtdienai būs jāsagatavo priekšlikumi sociālā budžeta samazināšanai par 35 miljoniem latu.

Līdzfinansējums Eiropas Savienības fondu apgūšanai netiks mazināts, solīja premjers.

Savukārt par 120 miljoniem latu tiks samazināts atalgojuma fonds valsts pārvaldē.

Ceturtdien,11.jūnijā, tiks sasaukta valdības ārkārtas sēde budžeta grozījumu izskatīšanai.

Dombrovskis vakar tika norādījis, ka izdevumu samazinājumi var skart visas jomas, bet vairāk tiks sargāta sociālā sfēra. Valdības vadītājs uzsvēra, ka "netiek izslēgti nekādi pasākumi", piemēram, netiek arī pilnībā izslēgta iespēja, ka būtu jālikvidē kāda no ministrijām, tomēr pašlaik koalīcijā nav panākta vienošanās par izmaiņām ministriju skaitā.

No premjera teiktā bija noprotams, ka gala vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem nav panākta. Proti, pagaidām ir noteikts indikatīvs skaitlis jeb izdevumu samazinājums par 500 miljoniem latu, taču vēl ir jāpanāk vienošanās par pieļaujamo budžeta deficīta apmēru.

Vēl aizvien paredzēts, ka budžeta grozījumus otrajā lasījumā Saeima sāks skatīt 12.jūnijā un pabeigs 17.jūnijā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 1.jūnijā atbalstīja likumprojektu par šā gada valsts budžeta grozījumiem. Saeima pēc tam to pieņēma pirmajā lasījumā.

Likumprojekts sagatavots, balstoties uz sākotnējām prognozēm, ka šā gada konsolidētais budžeta deficīts sasniegs 9,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tostarp centrālās valdības budžeta deficīts būs 8,2%, bet pašvaldību - 1% no IKP.

Taču pirms budžeta grozījumu skatīšanas Saeimā otrajā lasījumā valdība plāno iesniegt priekšlikumus papildu izdevumu samazināšanai.

LETA/foto:LETA