Sabiedrība
2009. gada 9. jūnijs, 22:36

Dombrovskis runas par skolotāju algu samazinājumu sauc par baumām

Jauns.lv

Informācijā par pedagogu algu samazinājumu ir ļoti daudz dažādu baumu, no kurām nevajadzētu vadīties, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Panorāma" otrdien paziņoja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis("Jaunais laiks").

"Pašlaik neiet runa par pedagogu algu samazinājumu par 30% vai uz pusi, runa iet par mazākiem samazinājumiem," uzsvēra Dombrovskis. "Ķert no gaisa kādus ciparus, kas kaut kur baumu līmenī figurē, nav īsti pamatoti."

Valdības vadītājs gan atteicās nosaukt konkrētu atalgojuma samazinājuma apjomu, vien norādīja, ka ministrijām vēl līdz ceturtdien plānotajai valdības ārkārtas sēdei ir uzdots veikt konkrētus aprēķinus.

Jau vēstīts, ka visiem skolotājiem no 1. septembra algu plānots samazināt uz pusi, liecina aģentūras BNS rīcībā esoša neoficiāla informācija no drošiem avotiem Izglītības un zinātnes ministrijā.

Ja pašlaik pedagogs par vienu slodzes likmi saņem 344 latus, to plānots samazināt uz pusi un, atrēķinot nodokļus, skolotājs saņems minimālo algu - 140 latus. Tāpat paredzēts apcirpt dotācijas sporta, mūzikas un mākslas skolu pedagogu algu izmaksai, kā arī bērnudārzu audzinātāju algām.

Papildus IZM jāsamazina izdevumi par 10 miljoniem latu, kurus iepriekš ministrijai nesamazināja.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība) pēc valdības slēgtās sēdes žurnālistiem netieši apstiprināja, ka šāds algu samazinājums skolotājiem būs, taču konkrēti lēmumi, pēc viņas vārdiem, vēl neesot pieņemti.

Viņa uzsvēra, ka šāds algu samazinājums sagaida ne tikai skolotājus, bet visus valsts pārvaldē strādājošos, tostarp arī ārstus.

Šos jautājumus trešdien IZM pārstāvji apspriedīs ar Finašu ministrijas pārstāvjiem, bet ceturtdien par to atkārtoti lems valdības ārkārtas sēdē.

BNS